Guldkorn bland nya perenner

Sugen på något sprillans nytt? Marie Wändel bjuder här på ett axplock av vårens bästa nyheter bland perennerna.

Dianthus 'Kahori' blommar hela sommaren och doftar fantastiskt.
Marie Wändel
Marie Wändel

Plantskolan Wändels Trädgård testodlar varje år många nya sorter av perenner och låter också kunderna beställa av dem för att få feedback. Just nu finns mer än 70 olika perenner för utvärdering i deras provodling.
– Varje år väljer vi också ut några växter som vi tycker är speciellt intressanta och tar in dem i vårt sortiment, berättar Marie Wändel. Det är en rolig och tacksam utmaning att välja ut de mest intressanta perennerna för svenska trädgårdar. Här har jag plockat fram några riktiga guldkorn!:

Lychnis flos-cuculi ’Petite Jenny’, gökblomster

Ljuvligt rosa dröm som blommar från tidig sommar till långt in på hösten. Med sitt sirliga växtsätt är den ändå stabil och fyller fint i rabatter. Sorten har övervintrat bra och utsetts till en av de tio mest intressanta nyheterna i USA. Trivs i fullt soliga till halvskuggiga lägen. Växer bra på de flesta jordar och blir 45 cm hög.

Dianthus ’Kahori’, nejlika

En otroligt rikblommande sort som börjar blomma så snart det blir sommar i juni och sedan hela sommaren lång – om den inte blir allt för varm. Med sin fantastiska doft blir ’Kahori’ snabbt en favorit. Plantorna blir 15 cm höga och bildar kompakta tuvor med mörkrosa blommor som har ljusare mitt. En lättodlad perenn i väldränerad jord och soliga lägen. Har övervintrat bra i vår visningsträdgård denna vinter.

Heuchera Little Cuties, alunrot

Med sin intensiva och långa blomning är den nya Cutie-serien en av de bästa nyheterna bland perenner. Serien är helt fantastiskt blomvillig och växtsättet kompakt med många små blad. Fler sorter och färgkombinationer lanseras efterhand.
Heuchera Little Cuties ’Sweet Tart’ har fräscht limefärgat bladverk och vackert rosa blomflor. Är kompakt och blommar från juni till september. Bladverket blir 15 cm högt. Är mycket snygg i kruka och trivs bäst i halvskugga.

Heuchera Little Cuties ’Blondie’ Rödbrunt bladverk som ger dekorativa kontraster från vår till sen höst. Cremegula blommor i ovanligt kompakta samlingar som blommar från juni till september. Bladverket blir 15 cm högt.

Geum ’Mai Tai’, trädgårdsnejlikrot

Charmiga aprikosfärgade blommor som är omväxlande enkla och halvfyllda. Sorten blommar tidigt, från maj till juni, och blir 40 cm hög. Fin i romantiska rabatter och vacker till snitt. Kan behålla fina gröna blad under milda vintrar och passar därför fint som kantväxt. Snabbväxande och lättodlad i soliga lägen på väldränerade och näringsrika jordar.

Eryngium ’Big Blue’, trädgårdsmartorn

Mycket dekorativ tistelliknande perenn med stora, lysande blåvioletta blommor, blå stjälkar och grågröna blad. Blir ett färgstarkt blickfång även på långt avstånd. Utmärkt för det torra och sandiga läget. Stabilt växtsätt, 60 cm hög. Fin som snitt och går bra att torka. Blommar från juli till augusti.

Text och foto: Marie Wändel