Grönska och fortsatt färgfrossa hos Wändels

Wändels Trädgård fortsätter att provodla och jämföra nya sorter av perenner för att välja ut godbitarna. Till Elmia Garden tar de med sig nyheter i många härliga färger, men också den gröna trenden med ormbunkar.

Rösta på din favorit bland ormbunkarna i Wändels monter D08:62! Biljetter till Chelsea Flower Show ligger i potten.

Ett väl utvalt sortiment har alltid kännetecknat Wändels perennproduktion. Den senaste satsningen på ett mer exklusivt sortiment i större kruka för sommarförsäljning har slagit väl ut. Där finns bland annat färgglada sorter av Heuchera, Echinacea och Anemone.

– Det är alltid roligt när kunderna är nöjda. Vi fortsätter med fokus på provodlingar av nyheter för att välja de bästa sorterna för svenska trädgårdar. Det är nu som vårt långsiktiga arbete med att plantera i både krukor och rabatter börjar ge riktigt bra utdelning, säger Magnus Wändel, vd för Wändels Trädgård.

Wändels har ett nära samarbete med internationella förädlare. Därför har Magnus och Marie god tillgång till nya sorter innan de kommer ut på marknaden, och därmed chans att se hur de växer i Sverige.

Rikblommande Allium ’Millenium’ är en av årets nyheter som gjort succé på marknaden. Grönt bladverk, fin färg och blomning under sommaren bäddade för den stora uppskattningen, menar Wändels.

Allium 'Millenium'
Allium ’Millenium’
Lychnis flos-cuculi PETITE JENNY
Lychnis flos-cuculi PETITE JENNY
Heuchera 'Blondie'
Heuchera ’Blondie’

Lychnis flos-cuculi PETITE JENNY (’Lychjenpet’) är en annan sort som tidigt blev mycket uppskattad när vi introducerade den. Det är ett gökblomster med fantastiskt luftigt blomflor i ljusrosa. Färgprakten inleds tidigt på säsongen och varar hela sommaren. Nu är Heuchera i serien Little Cuties på gång med de kompakta sorterna ’Blondie in Lime’ och ’Blondie’. De har lång blomningstid och starka färger i gula och orangea toner.

Viktig kunskap

– Vi vill ge oss själva och våra kunder kunskap om hur sorter fungerar. Vi har 25 olika Echinacea, 20 olika Heuchera och många andra nyheter i vår provodling. Där jämför vi tillväxt, blomvillighet och attraktion för humlor och bin, säger Marie Wändel som är ansvarig för vilka sorter som väljs ut.

När man ska jämföra sorter är det en stor fördel att de finns på plats flera år i följd. Så just nu utökar Wändels sin blomsterpark i Löddeköpinge. De planterar för fullt för att ha ännu fler sorter med i jämförelserna nästa år.

Marie och Magnus Wändel
Marie och Magnus Wändel

Avslutningsvis svarar Magnus och Marie på den återkommande frågan ”Visst blir det tävling i år igen?”

– Vi ändrar inte på vårt vinnande koncept. För tredje året i rad vill vi veta vad våra kunder tycker och samtidigt ge dem chansen att vinna två biljetter till Chelsea Flower Show 2018. I år röstar man på sin favorit av de ormbunkar vi har med oss. Välkommen att lägga din röst i vår monter D08:62!

Text och foto: Wändels Trädgård