Acer x freemanii AUTUMN BLAZE (’Jeffersred’), freemanlönn
– Många vill ha Acer rubrum, rödlönn, men den behöver ett lågt pH och är därför svår att etablera. Jag tycker att Autumn Blaze är en väldigt bra kompromiss. Det är en korsning mellan rödlönn och silverlönn, A. saccarinum. Den har fantastiska höstfärger, är frisk och tolerant vad gäller mark, har en skir krona och starkt grenverk. Härdig till zon 3 men kan vara värd att testa i zon 4.
Acer platanoides ’Deborah’, (brunrödbladig) skogslönn
– ’Deborah’ är ett urval ur ’Schwedleri’. När den slår ut skjuter nya, rödbruna blad ut från det i övrigt gröna bladverket, vilket ger ett mycket fint färgspel. Sorten bjuder på något hela sommaren och avslutar med underbara höstfärger i gulorange. En tålig lönn och en självklar favorit. Klarar zon 4.
Aesculus x hemiacantha, halländsk hästkastanj
– Det här är en korsning mellan vanlig hästkastanj och japansk hästkastanj, A. turbinata. Den går också under namnet turbokastanj – den växer snabbt och har betydligt större blad än den vanliga hästkastanjen. Dessutom är den nästan helt resistent mot kastanjebladbränna, motståndskraftig mot kastanjemal och överlägsen vad gäller tolerans mot torka. Zon 4.
Betula alleghaniensis, gulbjörk
– En bubblare med ursprung i Nordamerika. Mycket härdig med gul, doftande bark och fin gul höstfärg. Tål att stå skuggigt. Tills vi har mer erfarenhet säger vi att den går bra i zon 4, men troligen klarar den betydligt mer.
Carpinus betulus ’Lucas’, avenbok
– En smalkronig avenbok som ser ut att fungera som gatuträd. Vi trodde att ’Frans Fontaine’ skulle vara svaret där men vi ser att den får sprickor i stammarna både i plantskolan och sedan den planterats i offentliga miljöer. ’Lucas’ är däremot frisk och fin med mörk bladfärg. Kronan blir 5-7 meter bred. Härdig till zon 4.
Malus baccata ’Columnaris’, pelarbärapel
– Det här är en selektion från Rune Bengtsson, den är lite mindre och mer smalväxande än traditionell pelarbärapel. Den blommar jättefint med vita blommor på våren och får gula frukter med röd anstrykning. Zon 4, eventuellt 5.
Prunus x gondouinii ’Schnee’, hybridkörsbär
– Jag gillar egentligen inte toppförädlade träd, men detta är ett undantag. Blommorna är enkla eller bara lätt fyllda men sorten blommar så himla intensivt. Däremot blir det inte mycket frukt. Zon 5.
Pterocarya rhoifolia, japansk vingnöt
– Det här är vårt svar på den vanliga vingnöten, P. fraxinifolia, där vi haft problem med bland annat bakterios. Detta är den härdigaste typen av vingnöt på marknaden, och den är dessutom frisk. Zon 2(3). Se även bild högst upp på denna sida.
Pyrus salicifolia ’Pendula’, silverpäron
– Utseendet varierar beroende på om den är topp- eller bottenförädlad. Det är stor skillnad så det är viktigt att ange vad man vill ha. Bottenympad får den genomgående stam och ett hängande växtsätt. Som toppförädlad blir karaktären kraftigt hängande. Den är då en bra ersättare till hängask eller hängalm. Trädet blir 5-7 meter brett, klarar torka, blåst och salta vindar och har jättefint silvergrått bladverk. Zon 4.
Quercus petraea, bergek
– Vanlig Quercus robur, skogsek, är svårast att få fina träd av. Vi vill därför få över mer ekplanteringar på Q. petraea, och även Q. cerris, turkisk ek. De har stabilare kronor, är jämnare och betydligt torktåligare. Bergek är härdig till zon 4.
Quercus palustris ’Green Pillar’, kärrek
– Det här tror jag är en bra grej, det är en pelarformad ek som vi har provat i några år. Passar i små grupper, som ’Fastigiate Koster’, men här slipper du mjöldaggsproblem och får jättefin röd höstfärg. Zon 3.
Sorbus AUTUMN SPIRE (’Flanrock’), rönn
– Smalkroniga rönnar kanske inte generellt hör till det allra häftigaste men Autumn Spire är verkligen något speciellt. Det är ett litet, smalkronigt träd med strålande höstfärger i rött och gult. Det blommar med vita blommor i maj och får fantastiska frukter i lysande gul-orange som älskas av fåglar. Sorten är en klon med ursprung i ’Joseph Rock’. Zon 4.
Text: Berit Haggren