En hyllning till fruktsorter för svenska trädgårdar

De bästa nya svenska äppelsorterna och päron som är härdiga i zon 5(6)! Det är något av vad Plantskolan i Ängelholm visar på Elmia Garden.

Bra och friska sorter är grunden för en fin äppelskörd.

Hela montern blir en hyllning till de yppersta fruktsorterna för svenska förhållanden, med inslag av väl valda bär. Plantskolan i Ängelholm är specialiserad på produktion av frukt- och bärväxter, så temat för deras monter var givet. Det berättar Jan-Peter Johansson som driver plantskolan och är en av dem som du kan diskutera frukt- och bärsorter på djupet med på mässan.

– Vi tror mycket på de senaste E-märkta äppelsorterna från Balsgård, AGNES, TRULSA, LOVISA och FOLKE. De är friska och har mycket fina smaker.

LOVISA E ('K:1160')
LOVISA E (’K:1160’)
AGNES E (B'1377')
AGNES E (B’1377′)
Jan-Peter Johansson
Jan-Peter Johansson
TRULSA E ('B:1458')
TRULSA E (’B:1458’)
FOLKE E ('K:1016')
FOLKE E (’K:1016’)

Plommonet ’Komet’ E är en annan sort som Jan-Peter vill ge särskild uppmärksamhet:
– ’Komet’ har stora, vackra och väldigt goda, saftiga frukter. Ett friskt plommon som mognar tidigt och som jag verkligen kan rekommendera.

På päronfronten får du som mässbesökare möjlighet att bekanta dig med ett urval av baltiska sorter som plantskolan tagit in i produktion. Det rör sig om sex olika päron med mycket god härdighet. BELLA, SUVENIRS och VASA är härdiga i zon 1-4, RANJA i zon 1-5, PEPI OCH MOSKOVSKAJA i zon 1-5(6).

– Sorterna är friska och motståndskraftiga mot päronrost och fyra av sorterna är även självfertila, det gäller MOSKOVSKAJA, PEPI, SUVENIRS OCH VASA. Om man vill plantera päron i lite utsatta lägen är det dessa sorter vi kan rekommendera säger Jan-Peter.

Plantskolan i Ängelholm producerar fruktträd av mer än 150 olika sorter och dessutom bärbuskar, prydnadsbuskar och alléträd. Cirka 75 av fruktsorterna är äpple, resten är päron, körsbär, plommon och persika. De flesta fruktträd är av standardstorlek med 70 cm stamhöjd, men företaget tar också fram andra modeller:

– Vi gör större, 5- till 6-åriga fruktträd med kronor som redan börjat bära frukt. Denna storlek är perfekt om man vill få färdiga träd direkt vid plantering, och efterfrågan på dessa ökar hela tiden. Vi gör också högstammiga fruktträd, även detta är en produkt som ökar. De har 1.80 i stamhöjd och används i offentliga miljöer och av bostadsföretag.

På Elmia Garden hittar du Jan-Peter och Plantskolan i Ängelholm i Svenska Plantskolors samlingsmonter, D07:62. Välkommen!

Prydnadsbuskar i odlingen i Ängelholm.
Prydnadsbuskar i odlingen i Ängelholm.
Produktion av stora fruktträd.
Produktion av stora fruktträd.


Text: Berit Haggren
Foto: Lars Torstensson/Elitplantstationen, Lottie Nilsson, Plantskolan i Ängelholm