De bästa rabattrosorna – experternas val

Är du på jakt efter bra rabattrosor? Titta då närmare på dem som Rosens Dags expertgrupp nominerade till Årets Ros 2019. Temat var just nyare rabattrosor och de utvalda hör till de allra bästa sorterna avseende sundhet, blomrikedom och doft.

Årets ros HANSESTADT ROSTOCK presenterades på Elmia Garden av Göte Boberg från Rosens Dags nomineringsgrupp.

Årets Ros 2019 är HANSESTADT ROSTOCK, en frisk ros med underbart vackra blommor i gult och aprikos. Men alla de nominerade rosorna är utmärkta val för svenska förhållanden.
– De flesta är härdiga bara till zon 3-4, endast ett par av dem klarar zon 5. Vi har tidigare år alltid valt några sorter som varit härdiga i högre zoner men sådana är sällsynta bland rabattrosor, förklarar nomineringsgruppen i ett pressmeddelande.

Varsågod, här är experternas val:

MUNSTEAD WOOD
Sorten har blivit en av de mest populära Austin-rosorna i Sverige. Den introducerades 2007. Det är främst de mörkt röda (mörkare än på bilden), tätt fyllda och starkt doftande blommorna som gör den attraktiv. Den är en lägre buskros som normalt blir mellan 70 och 90 cm hög. Bladverket är friskt och härdigheten räcker till zon 3.
JACQUELINE DU PRÉ
En ros från Harkness och den äldsta av våra kandidater. Sorten kom i handeln redan 1988 och är en buske på över 1 m. De utsökt vackra, dubbla blommorna i rent vitt har gjort sorten populär. Ståndarkransen med rosafärgade ståndarsträngar ger rosen en oemotståndliga charm. Doften är stark. Friska blad och god härdighet (zon 4).
HOT CHOCOLATE
En floribundaros förädlad av Tom Carruth i USA och introducerad av Week’s roses 2003. Rosen är en verklig uppstickare tack vare sin unika färg; roströd eller rökigt mörkorange, som någon kallat den. Den blommar i mindre klasar och doften är medelstark och fruktig. Sorten hör till de lite högre rabattrosorna då den i optimalt läge kan bli upp emot 1,3 m hög. Frisk och härdig till zon 3.
GHITA RENAISSANCE
En Poulsen-ros i serien Renaissance-rosor med gammaldags utseende. Sorten introducerades 2004. Växtsättet liknar tehybridens. Blommorna är stora och fyllda i en rent rosa färg. Doften är stark och mycket fin. En relativt frisk ros som är härdig till åtminstone zon 3.
ROTILIA
En floribundaros från Kordes 1992, nästan lika bred som hög (50 cm) och en fin marktäckare. ROTILIA är extremt frisk och passar utmärkt i offentliga planteringar.
Något mer än dubbla blommor. I en fullt utslagen blomma syns ståndarna väl. Blommar mycket rikligt i stora klasar hela sommaren. Härdig till zon 4.

 

 

 

 

 

 

HANSESTADT ROSTOCK
Sorten introducerades av Tantau 2010 och har sedan dess blivit mycket populär. Det är en floribunda som blir ca 60 cm hög. Den växer tätt och blommar konstant med klasar av medelstora blommor i gult och aprikos som doftar lätt. Rosen är frisk och härdig till zon 4. I zon 5 har den klarat sig i varmt, skyddat läge. Vald till Årets Ros 2019.
STOCKHOLM
En floribundaros från Poulsen. Den introducerades på marknaden 2008.
Blommorna är stora med en medelstark doft. I knopp är färgen aprikos men den utslagna blomman blir ljusgul. De yttersta kronbladen är vita. Rosen blir ca 60 cm hög, är relativt frisk och härdig till zon 3-4.
AUGUSTA LUISE
En tehybrid från Tantau som introducerades 1999 och som sedan blivit populär runt om i världen. Det är en kraftigt växande ros, ca 70 cm hög, med stadiga skott. Blommorna är stora, tätt fyllda och starkt doftande. Färgen är en blandning av rosa, aprikos och orange. AUGUSTA LUISE är en frisk ros med mörkgrönt, glänsande bladverk. Härdigheten bör räcka till zon 3, eventuellt 4 i ett skyddat läge.
STADT ROM
Ännu en ros från Tantau som introducerade sorten år 2000. Det är en lågväxande, marktäckande buskros som blir ca 50 x 50 cm. Blomningen är mycket riklig under hela sommaren. Blommorna är 5 cm breda och enkla i en rosaröd färg. Rosen är mycket frisk och härdig. I vår provodling klarade den sig t.o.m. i en trädgård i zon 6. En perfekt ros för offentliga planteringar.
HEIDI KLUM
Detta är ännu en ros från Tantau, introducerad 1999. En tät, bred och låg floribunda, mellan 30 och 50 cm, som också passar i kruka. Blommorna är tätt fyllda med vackert formade kronblad som hos en gammaldags centifolia eller bourbonros. Doften är stark. Rosen är relativt frisk och härdig till zon 4.

Källa: Rosens Dag