Bedårande berberis

Glöm 70-talets ogenomträngliga och vassa buskage! Dagens favoritberberis är nätta och välformade sorter med fantastiska bladfärger, vackra bär och sprakande höstkulörer. De blir pricken över i bland perenner, rosor, barrväxter och buskar i andra färgtoner.

Berberis thunbergii 'Orange Rocket'

En som gillar berberis är Henrik Andersson på Hallbergs Plantskola i västgötska Nossebro. I hans företag har de provat åtskilliga nyare berberissorter och har även många av dem i egen odling. Henriks främsta favorit är BONANZA GOLD, en liten och kompakt sort med fin rundad form och lysande gult bladverk.

BONANZA GOLD
BONANZA GOLD

– BONANZA GOLD är alltid lika snygg och tål full sol utan att få brända blad, vilket inte alla gulbladiga sorter gör. De unga skotten är lite orangefärgade. Det är fint till de gula bladen. Det här är en sort jag rekommenderar till stenpartier och rabatter.

På hösten övergår bladverket i flammande rött och orange. BONANZA GOLD blir ungefär 40 cm hög och 60 cm bred. Efter mycket lång tid kan den bli större och täcka upp till en kvadratmeter. Sorten behåller sin runda form men kan vid behov klippas – såväl för att fixa formen som för att göra plantan mindre generellt.

– Ja, det är bara att klippa, och det gäller alla berberis, säger Henrik Andersson. Tidig vår är en bra tid men det går att klippa på sommaren också. Busken kommer igen, det är inga problem. Man ska bara inte glömma att gödsla plantorna lite efter klippningen.

'Admiration'
’Admiration’

En annan sort som Henrik varmt rekommenderar är ’Admiration’. Den har ett fantastiskt bladverk: bronsfärgade blad med gulgrön kant som blir röda på hösten. Busken är kompakt och blir cirka 50 cm hög och lika bred.

'Rosy Rocket'
’Rosy Rocket’

’Rosy Rocket’ är en tredje favorit på Hallbergs Plantskola – en riktigt läcker historia. Busken är smal och upprättväxande med mörkt röda blad i botten och rosa, spräckliga blad högre upp. Den passar fint som smal häck och i grupper bland perenner till exempel. ’Rosy Rocket’ kan bli drygt meterhög och cirka 40 cm bred.

Härdiga till zon 5

En annan berberiskännare är Curt Rydlinge som driver Rydlinge Plantskola i Skellefteå. Eftersom det inte går att veta hur härdiga trädgårdsväxter är förrän man provat ägnar Curt sig också åt att testa växter i Skellefteåklimat, odlingszon 5. Han har bland annat testat en lång rad sorter av Berberis thunbergii, däribland dem som nämns i den här artikeln. Alla har klarat sig utmärkt bra hos Curt, som säger att vi kan räkna med att sorter av just Berberis thunbergii, vars fullständiga svenska namn är häckberberis, är härdiga upp till zon 5.

'Orange Rocket'
’Orange Rocket’

Curt väljer sorten ’Orange Rocket’ som en av sina absoluta favoriter.
– Den har ett fantastiskt vackert, orangefärgat bladverk som håller stilen hela säsongen.
I Skellefteå blir den ungefär 70 cm hög, men den kan bli högre i mildare klimat. Precis som andra sorter i Rocket-serien är den smal och upprättväxande.

'Tiny Gold'
’Tiny Gold’

Bland de gulbladiga gillar Curt ’Tiny Gold’ bäst, för att den har så fin form. Sorten bildar en kompakt och rund liten buske som håller sig runt endast 30 cm i höjd och något mer i bredd.

'Maria'
’Maria’

’Maria’ är en annan gulbladig sort som Curt gärna lyfter fram. Den växer upprätt och bladen är guldgula hela sommaren.

Ljust och väldränerat

Berberis trivs bäst i ljusa lägen, i sol till halvskugga. Jorden bör vara väldränerad. Den får gärna vara lätt och sandblandad, men berberis växer fint även på tyngre jordar.

Text: Berit Haggren
Foto: Curt Rydlinge