10 kandidater till Årets Ros 2017

I år utses Årets Ros för tionde gången i Sverige! Projektgruppen Rosens Dag har nominerat tio av de allra mest odlingsvärda rosorna till titeln.

'Henry Hudson' är en kanadensisk ros, härdig i minst zon 6.

Bland de nominerade finns rabattrosor, buskrosor och klättrande rosor. Alla är förstås utsökt vackra och utmärkta val för den som vill ha mer rosblomning i sitt eget och andras liv – och vem vill inte det?


ASPIRIN (’Tanirispa’) är en floribundaros, en lägre buskros från Tantau i Tyskland som passar i kanten av rabatter med högre rosor. Den har visat sig vara mycket frisk och härdig i minst zon 4. Sorten blir 60-70 cm hög och växer tätt och brett och kan därför användas som marktäckare. Bladen är vackert mörkgröna och glänsande och angrips sällan av sjukdomar. Blommorna sitter i klasar, de är ljusrosa i knopp och som nyutslagna men bleknar till helt vitt som utslagna. Blomningen är riklig ända tills frosten sätter stopp.

CAMELOT (’Tan05372’) är en klätterros från Tantau i Tyskland. Den är frisk och starkväxande och kan bli upp emot tre meter hög på kort tid. De rosa blommorna är småstrimmiga, stora och halvfyllda med medelstark doft. Blomningen är kontinuerlig. CAMELOT har klarat zon 4 utan skador och även zon 5 i skyddat läge. Där kräver den dock djup och välgödslad jord för gott resultat.

’Celsiana’ hör till Damascena-Gruppen. Det är en gammal buskros från mitten av 1700-talet som är självskriven i äldre trädgårdar. Tack vare sin härdighet (zon 5) och de underbart doftande, stora och vackra blommorna i ljusrosa är sorten fortfarande populär. Busken blir vanligen ca 1,5 meter hög. Den angrips sällan av sjukdomar där den står öppet och är anspråkslös när det gäller jorden.

’Henry Hudson’ är en av de kanadensiska Explorer-rosorna, en rugosaros. Den är mycket odlingsvärd, särskilt i högre zoner. Sorten klarar minst zon 6. Blomningen börjar tidigt och fortsätter till hösten med kortare uppehåll. Blommorna är vita, doftande och vackert formade. Busken är helt frisk och blir ca 1 meter hög i norr men upp till 1,5 m i sydligare trakter. Den är mycket anspråkslös och trivs bäst i sandig jord.

’Hybrida’
, fylld honungsros, är en av de allra mest älskade klätterrosorna. Det är en s k rambler som blir stor, upp till 7-8 meter hög i zon 3 och mildare zoner. Mängden små, doftande blommor gör den till en praktfull syn under blomningen i juli. Sorten är dessutom både frisk och härdig till zon 5. Kraven på jord och gödsel är små och ’Hybrida’ växer bra även på fuktiga jordar. Den passar utmärkt som klättrare i äldre träd, på kraftiga spaljéer eller husväggar.

’Morden Centennial’
är en kanadensisk buskros, 1-1,5 m hög, som blivit populär i vårt lands tuffaste zoner. Den är härdig i zon 6, och har också klarat sig bra i zon 7. De karminrosa blommorna är fyllda och skålformade, sitter i klasar och doftar medelstarkt. På hösten utvecklas orangeröda nypon. ’Morden Centennial’ är motståndskraftig mot sjukdomar, speciellt i kallare zoner.

LICHTKÖNIGIN LUCIA
(’Korlilub’) är en modern buskros. I landets mildaste delar bildar den en stor buske eller t o m en klätterros. De klargula blommorna är stora, fyllda och doftande. Blomningen är mer eller mindre kontinuerlig och pågår från midsommar till sent på hösten. Bladverket kan vissa år angripas av svartfläcksjuka. Ändå är detta en ros vi kan rekommendera i zonerna 1-4.

’Rose de Rescht’
är en gammal klassiker vars ursprung inte är helt känt. Förmodligen kommer sorten från Iran där staden Rescht ligger idag. Busken blir tät och ca 1,2 meter hög. Den hör till de få riktigt gamla rosorna som remonterar. De djupt karminröda blommorna är ca 7 cm breda, mycket tätt fyllda och starkt doftande. De passar till saft, gelé och marmelad. Sorten kan plågas av rosrost i områden där sjukdomen är vanlig. Zon 1-5.

’Single Cherry’
är en gammal spinosissima-ros av okänt ursprung. Det är en frisk och anspråkslös ros som är härdig i zon 1-6. Den bildar en tät buske, ca 1,5 meter hög. Blomningen är mycket rik och tidig, i söder startar den redan i slutet av maj och fortsätter till midsommar. Blommorna är medelstora, enkla och vackert körsbärsröda på insidan av kronbladen medan utsidan är silvergrå. Ståndarna är lysande gula, blommornas doft är stark och kan kännas på håll.

TROIKA
(’Poultroi’) är en tehybrid (storblommig rabattros) som introducerades 1971 och har varit populär ända sedan dess. Med all rätt, ska sägas, då den är frisk och har stora, vackert formade och starkt doftande blommor. De har dessutom en spännande färgsättning: koppar, orange och rosa. Sorten växer kraftigt till 1 meters höjd och är härdig till zon 4. Utmärkt även i offentliga planteringar.

Källa: Rosens Dag
Foto: Helena Verghese Borg och Margareta von Rosen