En rabattskatt att inspireras av och ösa ur

Tio år med Mästarrabatten har resulterat i en fantastisk samling rabattförslag. Varje rabatt speglar sin mästare – variationen i uttryck och växtval fascinerar. Kolla in förslag, skisser och växtförteckningar på Mästarrabattens hemsida. Här bjuder vi på en snabbrepris av de fem första Mästarrabatterna.

Varje rabatt presenteras med ritning och växtförteckning. Det här är Torsten Wallins Solbacken, Mästarrabatten 2009.

Mästarrabatten 2006, Välkommen hem av Mona Holmberg och Ulf Strindberg

Gullrisaster 'Lemore' och anisört 'Blue Fortune'
Gullrisaster ’Lemore’ och anisört ’Blue Fortune’
Ros 'Sommerwind' och ulleternell
Ros ’Sommerwind’ och ulleternell

”Minimalism är ingenting för mig” sa Mona Holmberg när hon presenterade den här rabatten. Den bjuder på härlig mångfald i färg och form, och varje enskild växt har fått just det sällskap som behövs för att den ska komma till sin rätt. Lite extra omsorg har mästarna ägnat rabattens kant. Fylligt formade växter som liten flocknäva, rödbladig alunrot och japansk malört ger en snygg avslutning.

Mästarrabatten 2007, Friväxande häckbuskage av Folke Mattsson

Daggros
Daggros
Bukettapel FK ESKILSTUNA E
Bukettapel FK ESKILSTUNA E
Syren 'Norrfjärden' E
Syren ’Norrfjärden’ E
Rysk kornell 'Aurea'
Rysk kornell ’Aurea’

En frodig, friväxande häck som blommar från tidig vår till högsommar. Men det Folke Mattsson framför allt tänkte på vid kompositionen var bladfärgerna: gulgrön Cornus alba ’Aurea’, rysk kornell, rödtonad och blågrådaggig Rosa glauca, daggros, och Amelanchier laevis FK BÄCKLÖSA E, kopparhäggmispel, med sin läckra orangeröda höstfärg. För att bara nämna några. På marken perenner och mattor av vårblommande lökar.

Mästarrabatten 2008, Ormbunkar & Vänner av Henrik Morin

Hybrididegran 'Hicksii'
Höstanemon 'Pamina'
Raggträjon 'Crispa'

En av Henrik Morins passioner är ormbunkar. Så i sin Mästarrabatt lät han fem lättodlade ormbunkar med olika karaktärer vara grunden. De andra växterna – vännerna – valde han för att de passar ihop med ormbunkarna och varandra. Barr och blad i olika former, färger och strukturer gör rabatten vacker, spännande och kontrastrik från vår till höst. Den klarar en hel del skugga. Normalt fuktig jord är bäst.

Mästarrabatten 2009, Solbacken av Torsten Wallin

Tuvrör 'Overdam' och stäppsalvia 'Caradonna'
Tuvrör ’Overdam’ och stäppsalvia ’Caradonna’
Grekisk vädd, kärleksört 'Matrona', lavendel 'Dwarf Blue'
Grekisk vädd, kärleksört ’Matrona’, lavendel ’Dwarf Blue’

Det vilda kontrasterar mot det kultiverade i rabatten Solbacken, som finns i Torsten Wallins trädgård på en skärgårdsö. Där fungerar den som en mild övergång från huset och dess uteplats till den omgivande naturen. Ett buskage av enar bildar en mörkgrön bakgrund, buxbomsklot kantar gångstigen i framkanten. I övrigt har rabatten vildflorkaraktär med en mångfald av kontrasterande blomformer. En rabatt för soligt läge och väldränerad mark.

Mästarrabatten 2010, Helenas hörna av Helena Åhlund

Liten pärlrönn FK ÅS E
Liten pärlrönn FK ÅS E
Atragene-klematis 'Albina Plena' E, triumftulpan 'Shirley, fläder BLACK LACE
Atragene-klematis ’Albina Plena’ E, triumftulpan ’Shirley, fläder BLACK LACE
Astilbe'Erika' och vitbrokig pärlhavre 'Variegatum'
Astilbe’Erika’ och vitbrokig pärlhavre ’Variegatum’

Helena Åhlund tänkte på småtråkiga, bortglömda trädgårdshörn i halvskugga när hon skapade den här rabatten. Sådana platser kan man med fördel förvandla till något så frodigt och färgstämt som Helenas hörna. Från tidig vår till sen höst finns det alltid något som blommar. Blommorna går genomgående i vitt, rosa och violett, färger som stämmer väl överens med alla stiliga bladverk. Jorden bör vara fuktighetshållande och väldränerad.

Mer information, bilder och foldrar för nedladdning finns på www.mästarrabatten.se

Text: Berit Haggren
Foto: 2006: Knut Hävermark, 2007: Micke Persson och Bo Andersen, 2008: Göran Billeson, 2009: Tomas Södergren, 2010: Helena Åhlund