MASKERAD – ny E-märkt rönnbärsapel med gula frukter

Ett friskt buskträd som översållas av vita, runda blommor i maj och vars små, gula frukter verkligen lyser upp i höstmörkret. Så karakteriseras MASKERAD E av landskapsarkitekt Tomas Lagerström som följt sorten i trettio år.

Blomningen är fantastisk, med grenar helt täckta av blommor.

Även om Malus toringo MASKERAD® E (’Ep Malma’PBR-AF) är ny på marknaden är det alltså en sort som är väl dokumenterad. Tomas Lagerström rekommenderar den som ett mindre träd, flerstammigt buskträd eller en större buske i parker och trädgårdar. I höjd blir MASKERAD E 4-6 meter.

Tomas Lagerström
Tomas Lagerström

– Höjdutvecklingen styrs väldigt mycket av vattentillgång och ljusexponering. Hemma hos oss i halvskugga är topparna på sex meters höjd, medan exemplar på Ultuna i klart soligare och torrare läge är betydligt lägre. De är också mer tätgreniga och slutna i sitt växtsätt.

MASKERAD är påtagligt frisk och växer yvigt upprätt. Äldre grenverk består av långa utbredda grenar med korta sidoskott. Det ger en speciell effekt under blomningen, då grenarna helt kläs in av blommor, 2-2,5 centimeter i diameter. Bladverket är fräscht och blankt hela säsongen. I soligt läge får det en gulorange höstfärg.

På hösten utvecklas de små gula frukterna som sitter några tillsammans i klasar. De är runt 7 millimeter i diameter, gröngula i halvskugga och varmare gula, ibland med dragning åt orange, i soligt läge.

– I Uppsala-trakten mognar frukterna i oktober men jag tror att det kommer att bli tidigare i södra Sverige. De sitter sedan kvar länge, särskilt om det inte blir alltför kallt eller temperaturen växlar kraftigt. Just de gula frukterna är en viktig karaktär eftersom de lyser upp så fint i höstmörkret, säger Tomas Lagerström.

När det gäller härdigheten vet man att MASKERAD är härdig i zon 1-3, men sorten provodlas just nu i zon 4 och 5.

MASKERAD är en vildapel från Sydkorea där den samlades in på berget Halla på ön Cheju under Nordiskt Arboretudvalgs insamlingsexpedition år 1976. Tomas var då med som svensk representant. I plantskolorna förökas klonen vegetativt, vanligtvis genom okulering på Malus domestica ’Bittenfelder’.

Text: Berit Haggren
Foto: E-planta/Tomas Lagerström