Sveriges bidrag till Green Cities Europe Award är Projektet Grönare Möllan
Vi har glädjen att meddela att projektet Grönare Möllan är Sveriges bidrag till Green Cities Europe Award 2024. Grönare Möllan i Malmö är ett ypperligt exempel på hur städer kan arbeta målinriktat för att öka andelen träd i en stadsdel. En riktad satsning för att öka krontäckningen i stadsdelen Möllevången har gett en grönare, hälsosammare och mer klimatresilient stadsdel. Dessutom uppskattar invånarna satsningen, och de är också glada över att grönskan har ökat.
Regel allt populärare
Begreppet krontäckningsgrad används allt mer för att beskriva hur stor andel av en yta som trädkronor skuggar. Måttet har visat sig vara ett användbart redskap för att räkna ut hur mycket träd en stad behöver för att fungera väl. 3-30-300 regeln är baserad på befintlig forskning och den rekommenderar minst 30 procents krontäckning på kvartersnivå. Malmö stad har antagit 3-30-300 regeln i sin översiktsplan.
Krontäckningsgraden i Malmö ligger idag på 13 procent. Vid projektet Grönare Möllans start var Möllevången en av de stadsdelar med lägst täckning på endast 8 procent. Målet var att öka krontäckningen där med minst 1 procent. Befintliga parker har fått fler träd och parkeringsplatser är ersatta med planteringar i gatumiljöer. Regnbäddar och en mångfald av träd- och buskarter som främjar biodiversitet är planterade. Planteringarna skapar bättre förutsättningar att hantera regnvatten och minskar höga temperaturer sommartid.
Grönare gator ger många mervärden
Grönare gator har dessutom bidragit till ökad social interaktion och därigenom skapat en mer inbjudande miljö för både invånare och besökare. Vidare har omvandlingen av parkeringsplatser och utvidgningen av trottoarer skapat utrymme för fler mötesplatser. Utöver att öka områdets attraktionskraft för boende och näringsidkare har den nya grönskan även tillfört ekosystemtjänster som hälsobringande effekter, förbättrad dagvattenhantering och klimatreglering. Slutligen kan dessa tjänster också översättas till ekonomiska fördelar för både Möllevången och Malmö som helhet.
Projektet ses som innovativt genom sitt fokus på klimatintelligenta träd, forskningsbaserade jordsubstrat och nära samarbete med SLU. Grönare Möllan visar hur städer görs mer hållbara genom lokala lösningar som städer kan skala upp och använda globalt.
Mer information:
Mer information om projektet här:
Källa: pressmeddelande från Green Cities Sverige