Visst är de magnifika, vipphortensiorna!

De blommar dessutom väldigt länge, från juli till hösten, och är både lättodlade och långlivade. Antalet sorter hos de svenska plantskolorna ökar.

Det här är GREAT STAR® (’Le Vasterival'). Första delen av namnet är ett anagram av Greta, efter Greta Sturdza som var kvinnan bakom sorten och trädgården Le Vastérival i Normandie.

Olika sorter av vipphortensia, Hydrangea paniculata, har mycket gemensamt men buskarnas storlek, skottfärg och härdighet varierar. Det gör även storlek på blomställningar och benägenhet att gå från den oftast gräddvita blomfärgen till rosa och röda toner efterhand som vädret blir kallare. En del sorter har också större andel sterila blommor än andra, något som ger tätare blomklasar.

Vipphortensia passar utmärkt såväl i privata som offentliga miljöer. De trivs bäst i sol eller halvskugga, i väldränerad, fuktighetshållande, mull- och näringsrik jord. Blommorna utvecklas på årsskotten.

Här är några sorter av vipphortensia som jag, Växtforums redaktör, stötte på förra hösten. Många fler finns hos de svenska plantskolorna:


’Limelight’PBR har limefärgade blommor i stora, täta blomställningar. Framåt hösten övergår de i rosarött och grönt. Bred buske som blir 1,5-2 meter hög. Zon 1-5.

LITTLE LIME®(’Jane’PBR) är en kompakt form av ’Limelight’ och blir bara meterhög. Limegröna blommor som övergår i rosa.
Zon 1-3.

GREAT STAR®(’Le Vasterival’PBR) har stora blomställningar med vita, underbart vackert formade blommor. Busken blir 1,5-2 meter hög. Zon 1-3(4).

EARLY SENSATION(’Bulk’PBR) börjar, som namnet säger, blomma tidigt. Redan i början av juli är den igång och fortsätter sedan med fler och fler blommor i stora blomklasar efterhand under hösten. Något som gör att den ser ut att blomma i flera våningar, där de äldsta blommorna är rosa. Höjd 1,5-2 meter, zon 1-4.

VANILLE FRAISE (’Renhy’PBR) får härligt stora blomställningar med gräddvita blommor som övergår i rosa och vidare till purpurrött. Att alla nyanser efterhand finns parallellt på busken gör den extra läcker. Höjd 2-2,5 meter, zon 1-4(5).

TICKLED PINK (’Hypmad II’) är en kompakt vipphortensia med brett, rundat växtsätt, 1-1,25 meter hög. Riklig blomning i medelstora blomställningar. Vita blommor som får små, rosa ”fräknar”, senare en mer heltäckande fylligt rosaröd till vinröd ton. Zon 1-4.

SUNDAE FRAISE (’Rensun’PBR) har stora, vita blomställningar som tonar över i rosa-rött. Det här är en låg sort som bara blir 1-1,2 meter hög. Zon 1-3.
Text och foto: Berit Haggren