Nya sorter av frukt och bär – Välkommen på visning!

Det pågår ett stort nationellt arbete med att utvärdera frukt- och bärsorter. I jakten på de allra bästa sorterna för svenska förhållanden provodlas ett omfattande sortiment av nyheter. Du som har växter som yrke hälsas nu välkommen till visningar av försöksfälten.

Blåbär är både vackra och proppfulla med nyttigheter.

Det handlar om unika tillfällen att inhämta kunskap från experter, titta, provsmaka, fotografera och diskutera mer än 100 bärsorter och ett 60-tal fruktsorter.

– Visningarna äger rum nu under sommaren och det kommer att finnas riktigt mycket att titta och smaka på, säger Elisabet Martinsson, verksamhetschef på Elitplantstationen som är huvudman för det projekt som provodlingarna är en del av.

Inbjudan vänder sig till journalister, plantskolister, trädgårdshandel, studenter inom det gröna området och andra som på ett eller annat sätt sysslar professionellt med trädgårdsväxter.

Visning 2015 på Balsgård.
Visning 2015 på Balsgård.

Visningar äger rum på:
Balsgård – SLU 21 juli 14.00
Rånna – SLU 26 juli 17.00
Öjebyn – HS 25 augusti 13.00
Balsgård – SLU 25 augusti 14.00

Anmälan görs direkt till respektive plats senast en vecka före aktuell visningsdag:

  • Kimmo Rumpunen, Balsgård, 044-265833, Kimmo.Rumpunen@slu.se
  • Birgitta Svensson, Rånna, 0705-43 64 38, Birgitta.Svensson@slu.se
  • Ann-Kristin Isaksson, Öjebyn, 0768-23 08 86,
    Ann-Kristin.Isaksson@hushallningssallskapet.se

Försöksodlingarna ingår i projektet Kvalitetssäkring av Frukt- och bärsorter. Projektet är finansierat av Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation, FOR (Fritidsodlingens riksorganisation), E-planta ek. förening och Blomsterlandet. De första åren var SLU huvudansvarig och projektet finansierades via Partnerskap Alnarp, SLU. Sedan 2015 är Elitplantstationen huvudman för projektet.

Växtforum har tidigare skrivit om projektet och om hur det lett fram till att de bästa fruktsorterna för svenska förhållanden kunnat identifieras. Läs den artikeln här.