På Ombergs Plantskola i Vadstena kommun möter jag Maria Gustavsson, Jenny Karreskog och Stina Andersson. För Maria och Jenny är det sjunde sommaren på plantskolan och för Stina den andra. De är 22, 23 och 24 år gamla och pluggar resten av året till biolog, läkare respektive personalvetare. Varför har de då valt att komma tillbaka till plantskolan?
– Det är skönt att vara ute och de är schysta här. Det är också flexibelt. Man kan själv vara med och styra hur mycket och när man vill jobba, vilket är bra när man pluggar, säger Jenny.
– Vi som jobbar hela sommaren får göra många olika saker, fortsätter Stina. De yngre som bara jobbar tre eller fyra veckor, vilket kan vara lagom när man är 16 år, har lite mindre variation.
– Och så är det skönt att jobba med kroppen, lägger Maria till.
Vad som ska göras varierar
I början av veckan plockar de ofta ihop växter till leveranser som ska iväg. Sedan handlar det mycket om produktion. De kan stå vid krukmaskinen och kruka in småplantor halva dagen och köra ut plantorna på bäddar den andra halvan. Att växla är ett bra system eftersom det är ett tyngre arbete att köra ut än att kruka in. De har också individuella ansvarsområden, som att sköta vattning av vissa partier av växter. Där det inte går att flamma bort ogräset rensar de bort det för hand. Till arbetsuppgifterna hör också att röja upp i bäddar och slänga växter som inte håller måttet, så att de nyproducerade får plats. Jenny och Maria, som har längst erfarenhet, bedömer vad som är värt att spara och visar var kvalitetsgränsen går för de nyare sommarjobbarna
Arbetsplats som utvecklas
Företaget har kommit långt i sitt arbete med att införa Lean vilket alla tre intygar har inneburit ytterligare förbättringar på arbetsplatsen. För Stina har just detta ett särskilt värde eftersom en Lean-kurs ingått i hennes personalvetenskapliga utbildning.
– Det är jättekul att få vara med om den processen i praktiken.
En annan sak de lyfter fram är att man aldrig behöver jobba ensam.
– Det är ofta blandade åldrar och man lär sig väldigt mycket annat också av alla samtal och diskussioner. De som är yngre än vi kan till exempel vara intresserade av att veta hur olika saker funkar när man pluggar på universitetet, säger Stina.
– Ja, det är jättebra för de yngre att komma in här, säger Maria. De får alltid stöd av någon annan och det är lätt stämning.
Tips från släkt och vänner
Lite yngre är också de sommarjobbare jag träffar på Eriksbo Plantskola utanför Köping. Emma Ehrlin, 21 år, är äldst i gänget och ska påbörja utbildningen till civilingenjör i maskinteknik till hösten. Hennes bror Felix Ehrlin, Wilma Söderberg och Lukas Nygren är 16 år, för dem väntar gymnasieskolans teknikprogram.
De har hittat sina jobb via släktingar och vänner. Emma och Felix har arbetat i företaget tidigare men för Wilma och Lukas är detta första sommaren. Arbetsuppgifterna är huvudsakligen att kruka in växter – både med maskin och för hand, rensa ogräs, ställa ihop växter där de står glest i bäddarna, slänga dåliga och döda växter, sätta käppar till och binda upp träd.
De är eniga om att det är ett bra sommarjobb, även om det är lite tungt ibland. Och att det är skönt att vara utomhus.
– Sedan är anställningsvillkoren här superbra. Allt är också tydligt och klart, med klara besked om när man kan börja och sluta, säger Emma.
Text och foto: Berit Haggren