Stjärnor bland nya nävor

Det kommer just nu en uppsjö av spännande sorter av Geranium från förädlarna. Wändels trädgård provodlar ett stort sortiment för att testa egenskaper och funktion.

Jolly Jewel är en serie färgstarka silkesnävor med lång blomningstid.

Släktet Geranium bjuder på många sorter med en makalös variation. Det är också här vi hittar några av de absolut bästa marktäckarna.

Magnus Wändel
Magnus Wändel

– De senaste åren har vi tittat närmare på många av de allra nyaste sorterna av perenner. Det är en värld med mycket färg och form. Växtslag som Echinacea och Heuchera har exploderat och det kommer hela tiden bättre och intressantare växter. I år lägger vi lite extra fokus på nya nävor, berättar Magnus Wändel.

Här är några av nykomlingarna som Wändels rekommenderar:
Geranium Jolly Jewel® är en ny serie silkesnävor med blommor i ovanligt starka, varma färger i skalan rosa och rött. De börjar blomma redan i april och blommar som mest i början av säsongen men fortsätter sedan ända till september.

Plantorna blir 10 cm höga och med ett ursprung från bergen är Geranium Jolly Jewel® lämplig i stenparti, slänter och rabattkanter. Det blir allra mest effektfullt att plantera många tillsammans. De passar även fint att plantera i kruka.

Sorterna i Jolly Jewel®-serien vill ha en solig växtplats med måttligt näringsrik och väldränerad, något fuktig jord. De växer relativt snabbt och bildar låga kuddar.

Jolly Jewel 'Red Im'
Jolly Jewel ’Red Im’
Jolly Jewel 'Lilac'
Jolly Jewel ’Lilac’
Jolly Jewel 'Raspberry'
Jolly Jewel ’Raspberry’
Liten flocknäva 'Westray'
Liten flocknäva ’Westray’

Geranium cantabrigiense ’Westray’ är en ny sort av liten flocknäva som vi tror mycket på. Den har stora, starkt lysande, rosa blommor på skaft och blommar flitigt från vår till sensommar. Sorten har dessutom ett friskt grönt, doftande bladverk. Bland liten flocknäva finns sedan tidigare några av våra vanligaste låga marktäckare, som sorterna ’Biokovo’ och ’Karmina’.

Brunnäva 'Raven'
Brunnäva ’Raven’

– En annan lättodlad art är Geranium phaeum, brunnäva. Sorterna ’Album’ och ’Samobor’ används redan flitigt i woodland och torrare läge. Nu kommer sorten Geranium phaeum ’Raven’. Med färgkombinationen mörkt purpurvioletta blommor och ljust gröna blad är den riktigt snygg på våren.

Flocknäva 'Olympic Fire'
Flocknäva ’Olympic Fire’

Flocknävor ser vi ofta som marktäckare i offentliga planteringar. Så även om vi redan har bra sorter, som Geranium macrorrhizum ’Spessart’, ’Ingversen’s Variety’ och ’Czakor’, är vi alltid nyfikna att prova ytterligare sorter. I år tittar vi närmare på ’Olympic Fire’. Den blommar i rosa och särskiljer sig främst genom sitt lite vågiga bladverk.

'Pink Pinks'
’Pink Pinks’

– Slutligen har vi en näva med lite vildare karaktär som inte liknar någon annan sort. Med många små blad och blommor är den förvånansvärt bra som marktäckare och har så här långt blommat mycket rikligt. Det är helt nyligen som namnet har bestämts till Geranium ’Pink Pinks’. Blomfärgen är alltså, som framgår, rosa.


Text: Berit Haggren
Foto: Perenner.se

Mer om Geranium finns att läsa på Växtforum här och här.