AGNES, FOLKE, LOVISA OCH TRULSA – nya svenska, friska äppelsorter

Äpplen stod i centrum i de svenska plantskolornas samlingsmonter på Elmia Garden, och då speciellt fyra nya svenska E-märkta sorter från Balsgård. Träd av AGNES, FOLKE, LOVISA och TRULSA finns nu färdiga i plantskolorna. Att frukterna smakar härligt friskt och gott, men förstås olika, kan alla vi som var och provsmakade intyga.

Plantskolan i Ängelholm är en av de plantskolor som producerar träd av de nya äppelsorterna, och cirka 150 fruktsorter till. Deras monter på Elmia Garden var full av äpplen och äppelkunskap. Foto: Berit Haggren

AGNES® E (’B:1377’)

Agnes är en smakrik, vacker och god sommarsort. Den bildar ett ganska litet träd med medelstora till stora frukter som mognar i andra halvan av augusti. Frukterna har gul bottenfärg och rosaröd täckfärg. Det saftiga fruktköttet är vitt med rosa inslag. Sorten är förhållandevis motståndskraftig mot monilia och skorv. Agnes har avsevärt mindre problem med fruktträdskräfta än ’Discovery’, som sorten härstammar från. Zon 1-3.

FOLKE® E (’K:1016’)

Folke ger stora, välsmakande äpplen som kan lagras till långt in på våren. Sorten är skorvresistent och kraftigväxande. Frukterna är gulgröna med orange täckfärg och mognar i oktober. Den sötsyrliga smaken blir mer aromatisk efter lagring. Folke är en korsning mellan ’Aroma’ och en skorvresistent amerikansk sort. Zon 1-4.

LOVISA® E (’K:1160’)

Lovisa är en skorvresistent sort med vackra, medelstora-stora frukter. De är gula med mörkröd täckfärg och mognar i mitten av september. Fruktköttet är ganska fast men mjuknar snabbt. Smaken är mild, söt och god. Korsning mellan ’Katja’ och ’Priscilla’. Zon 1-3.

TRULSA® E (’B:1458’)

Trulsa är en tidig, frisk höstsort med söta, aromatiska frukter. Trädet är ganska litet, frukten är medelstor och gul med orangeröda strimmor. Fruktköttet är gult, fast och krispigt. Trulsa mognar i månadsskiftet augusti-september och kan lagras i några veckor. Korsning mellan ’Eva-Lotta’ och en nummersort från Balsgård. Zon 1-3.

Läs mer om de nya äppelsorterna på E-plantas hemsida.

Text: Berit Haggren
Källa: Elitplantstationen
Sortbilder: Elitplantstationen och Olle Wennberg