Är platsen solig, torr och väldränerad? Söker du något lågt, kuddformigt som breder ut sig för att så småningom täcka jorden? Ja då står ju alla Geranium sanguineum-sorter där och väntar. Till exempel ’Max Frei’ som var Årets Perenn 2002. Det är en sort med mörkgrönt, lite glänsande bladverk och blomning i en lysande, rödviolett ton. Men det finns också många andra sorter, med blomning i rödviolett, rosa eller vitt. Alla klarar de utsatta lägen i form av soliga slänter till exempel.
Det är Mia Apelqvist Alm på Ombergs Plantskola som står för tipsen ovan, och när hon börjar tala om Geranium så går det undan. Här finns mycket att säga och sortimentet är omfattande. En sökning på släktet i Perennagruppens växtdatabas ger 77 träffar.
– De som trivs där det är soligt och torrt blir ju inte så stora. Alla sorter av jordnäva, Geranium Cinereum-Gruppen, och ögonnäva, Geranium subcaulescens, hör också dit, fortsätter Mia. Liksom nätnäva ’Philippe Vapelle’ med snyggt, lite grovt bladverk med struktur och, under sommaren, blåvioletta blommor med ådring i rödviolett. Det är inte så många låga växter för torra lägen som blommar i den färgen vid den årstiden.
Vävare med svävande blommor
– En art som verkligen behöver lyftas fram är Geranium psilostemon, armenisk näva. Den är fullständig hopplös att sälja för den ser ingenting ut i krukorna på våren, men den är helt underbar i både större och mindre planteringar. Den flyttar runt lite för att den självsår sig, det är en sådan där som väver sig in i planteringen och blommorna svävar runt bland de andra växterna. Blomfärgen är otroligt intensivt rödviolett, särskilt läcker är den mot en mörk bakgrund.
Geranium psilostemon är en näva för sol till halvskugga och medelfuktig jord. Den växer stadigt, upprätt och utvecklas snabbt. I höjd blir den cirka 70 cm och den blommar länge under juni–juli.
Supersnyggt bladverk som klarar skugga
En annan sort som Mia också blir extra entusiastisk när hon talar om är Geranium maculatum ’Vickie Lynn’. En fläcknäva som inte ens landets perennodlare var riktigt bekanta med innan Peter Gaunitz valde den till sin Mästarrabatt 2013. En nykomling i sortimentet alltså, men en med alldeles speciella kvaliteter.
– Den har verkligen ett exceptionellt snyggt bladverk där den får växa till sig och bli frodig. Bladen är flikiga och blanka och höstfärgen är intensivt röd. Det är en näva för sol till halvskugga men även för skuggrabatter med normalfuktig eller fuktig jord.
’Vickie Lynn’ blommar på försommaren, i maj-juni, med ljust rödvioletta blommor och blir ungefär 40 cm hög.
Skugga och torrt – inget är omöjligt för en näva
Andra nävor som klarar skugga med den äran är brunnäva, Geranium phaeum, och blanknäva, Geranium nodosum.
– De är väldigt trevliga nävor, ganska anspråkslösa och med lite vildkaraktär. De klarar även torra lägen i skugga och breder ut sig och täcker marken.
Brunnävan blir ungefär 60 cm hög och blommar i juni-juli. Den som bara heter Geranium phaeum har mörkt rödvioletta blommor, vilket även sorten ’Samobor’ har. Men den senare har även ett bladverk som är en riktig prydnad, med rödbruna teckningar. Sorten ’Album’ har förstås vita blommor.
Blanknäva har blankt, klargrönt bladverk och blommar länge, från juni till oktober, men lite mindre intensivt än brunnävan. Blommorna är ljust rödvioletta och plantorna blir 40 cm höga.
Blommar från försommar till höst
– När vi talar om långblommare måste förstås ROZANNE” nämnas! Och det är bara så den heter nu. Det har varit lite förvirrat där – det som kallats ’Jolly Bee’ är samma sort, men det är ROZANNE (’Gerwat’) som är det riktiga namnet och det namn som ska användas.
Och visst är ROZANNE fantastisk med sitt utbredda, marktäckande växtsätt och rika blomning ända från juni till oktober. Blommorna är blåvioletta med vitt centrum och plantorna blir ofta ungefär 45 cm höga. Höjden beror dock på hur mycket utrymme varje exemplar får. Där det är gott om plats breder plantorna ut sig mer och blir kanske bara 30 cm höga. Medan de kan nå ända upp till 80 cm höjd om de står trångt.
ROZANNE trivs bäst i medelfuktig jord och sol till halvskugga.
’Orion’ hör till en grupp av vackert blommande nävor som bildar runda, frodiga plantor i normal trädgårdsjord. Hit hör även exempelvis Geranium sylvaticum, Geranium himalayense samt ’Sirak’ och ’Brookside’. De här nävorna är bland annat strålande som bulliga kanter på rabatter och planteringar.
”Vi har nåtts av ett uttalande om fall där ROZANNE inte har utvecklats som förväntat. Perennodlarna inom GRO Plantskolors Perennagrupp producerade totalt 75 000 st ROZANNE under 2013, något som gör den till en av de allra största sorterna. Det är alltså av största vikt att ta reda på vad som eventuellt kan orsaka problem. Samtliga medlemmar i Perennagruppen har nu bedömt ROZANNE och gjort intervjuer med kunder. Bland en lång följd av positiva utlåtanden har odlarna fått information om totalt två planteringar där det varit problem. Antalet plantor uppskattas till några hundra och problematiken beskrivs som att plantorna plötsligt dör under säsongen. Orsaken är fortfarande oklar. Övriga levererade och planterade exemplar av ROZANNE har, enligt vad Perennagruppen kunnat utröna, etablerat sig, vuxit och blommat som förväntat. Hör gärna av dig till Växtforum och berätta om dina erfarenheter av sorten! Kontaktformulär finns här.
Mer om Geranium kommer snart!
GRO Plantskolors perennodlare har regelbundet genomgångar av olika perennsläkten. Då stöts och blöts olika arters och sorters för- och nackdelar. Senast var det Geranium-sorter för torra lägen som var uppe till diskussion. Resultatet av den genomgången kommer vi snart att publicera här på Växtforum.
Text: Berit Haggren
Foto: Per Alm