Hej Erika Wallin,

projektledare för Svenska Plantskolor & Prydnadsväxtodlare på Elmia Park/Garden 24-26 september.

Erika Wallin

Den svenska plantskolemontern har i många år väckt uppmärksamhet och intresse på Elmia Garden. Men i höst flyttar ni in hos Elmia Park. Varför det?

– Vi har flera svenska plantskolor som gillar konceptet med gemensam monter jättemycket, men som känt att deras målgrupp inte är på Elmia Garden utan på Elmia Park. När det blev klart att mässorna skulle gå parallellt öppnades möjligheten att locka båda mässornas besökare till vår monter. Då var informationen att Park skulle börja en dag tidigare än Garden, och med konferens första dagen. I det läget bestämde vi oss för att ställa ut på Park. Nu kommer även Garden att gå över tre dagar, men det visste vi inte när vi tog beslutet.

Det är riktigt många företag i plantskolemontern i år. Är det rekord?

– Jag vågar inte säga om det är rekord men vi har med de flesta större svenska plantskolor, vilket är superkul. Därför har också montern vuxit och blivit stor.

Årets tema är bin, humlor och andra pollinerare. Hur kommer det att märkas?

– Vi har ett tema i montern varje år. Att gynna pollinerarna är en viktig och aktuell fråga som vi vill lyfta. Det är dessutom en fråga där träd, buskar och perenner verkligen kan göra skillnad. Maria Nielsen från Hallbergs Plantskola kommer att berätta i montern om hur de arbetar med biologisk mångfald. I övrigt är det upp till utställarna att bygga på vårt tema.

Har ni några överraskningar på gång?

– Företagen i montern har säkert överraskningar. Den som kommer tidigt på dagen har också chans att få en biljett som berättigar till att hämta en planta i vår monter. Vi kommer att stå i entrén på morgnarna och dela ut biljetterna.

Vad ser du mest fram emot på Elmia Park och Garden?

– Det är alltid jätteroligt att träffa alla. Elmia är en fantastisk mötesplats där man även träffar folk i branschen som man inte ser i det dagliga. Mässan ger också alltid nya idéer om vad man kan göra och hur.

Har du några råd till mässbesökarna?

– Ta tillfället i akt och besök Elmia nu med den bredd och möjlighet att förkovra sig som de parallella mässorna ger. Kolla i förväg vilka utställare som finns på respektive mässa så du inte missar någon som är viktig för dig. Tänk på att varje mässa har sin egen mässtidning, så du behöver titta i båda. I övrigt är mitt bästa tips att börja med plantskolemontern, B05:08 på Elmia Park!

 Och nu kan man resa hållbart till mässan.

– Ja, med Elmias buss.
Läs om Elmias kostnadsfria transporter till mässan här.
Text: Berit Haggren