Hallå där Anna Larsen!

Anna Larsen är ny odlingsrådgivare för den svenska plantskolebranschen. Men vad gör en sådan? Växtforum ringde upp henne och fick veta mer.

Anna Larsen ska förmedla ny kunskap inom plantskolebranschen.

Grattis till nya jobbet, Anna! Vad ska du göra där?

Jag ska hjälpa de enskilda plantskoleföretagarna att lösa de problem de vill ha hjälp med. Frågeställningarna kommer att variera mellan företagen. Jag ska vara ett bollplank och ett yttre öga i det som den enskilda plantskolisten inte har tid med – ta in ny kunskap och sprida den. Här tror jag att jag kommer att ha nytta av mina kontakter i Danmark och USA.

Sedan har jag ett specifikt projekt på gång som handlar om övervintring och vinterförvaring av växter. Första steget i det projektet är en analysfas. Då kommer jag att träffa plantskoleföretagarna för att få veta mer om hur övervintringsproblemen ser ut och om det är några kulturer som är särskilt angelägna att titta på.

Vad har du för utbildning?

Jag är hortonom, huvudsakligen utbildad i Danmark. Men jag läste också en termin på University of Minnesota. Där läste jag plantskoleproduktion och företagande och en kurs i produktion av utplanteringsväxter. Jag har inriktning mot produktionsämnena i min utbildning, mest plantskola, frukt och bär. Växtfysiologi tycker jag också är jättespännande, det fungerar i alla delar av växtodlingen.

Var har du jobbat förut?

När jag var i USA sommarjobbade jag på universitetets plantskola. Det ledde mig vidare till en traineetjänst på Bailey Nurseries. Det är en jättestor plantskola. Där var jag i ett år, sedan flyttade jag hem. Då sökte jag jobb på Splendor Plant på Kullahalvön. Hos dem var jag ansvarig för förökning och även odlingsansvarig för ett antal kulturer. Sedan har jag jobbat på Plantagen med försäljning till konsument. Jag har också varit anställd av Malmö stad och undervisat i danska språket.

Varför ville du bli plantskolerådgivare?

Jag ville tillbaka till plantskolebranschen. Och den sociala och förmedlande aspekten i det här jobbet passar mig. Jag vill gärna lösa problem åt plantskoleföretagarna, för att stärka dem och för att vi ska ha en fungerande svensk plantskoleproduktion. Jag vill inte se att det bara blir import utan stärka det vi har inom landet, i synnerhet som det finns så oerhört mycket kunskap inom branschen. Och om jag ser på vad jag gjort tidigare i mitt liv – jag har pluggat, arbetat mycket praktiskt i plantskola och jobbat med kunskapsförmedling som lärare – så smälter de sakerna samman så bra i den här rollen.

Vad är roligast med plantskolebranschen?

Det är absolut mångfalden, att artrikedomen är så stor. Det är också jätteinspirerande att plantskoleföretagarna är så väldigt duktiga och står för en sådan enorm kunskap om sina kulturer. Och att de inte ger sig utan ständigt vill bli ännu bättre. Nu längtar jag efter att komma igång!

Bygger upp ny tjänst

Anna Larsen är anställd av HIR Malmöhus (Hushållningssällskapets Individuella Rådgivning) och Hushållningssällskapet i Halland. Hon kommer att arbeta för plantskolor från Skåne upp till Mellansverige. Erik Stjerndahl är vd för HIR Malmöhus och den som har anställt Anna.

Erik Stjerndahl. Foto: HIR Malmöhus
Erik Stjerndahl. Foto: HIR Malmöhus

Erik, varför behövde ni anställa en plantskolerådgivare?

Det har vi längtat efter i många år. Vi har också haft diskussioner med plantskoleföretagarna och förstått att det finns ett behov av att få igång ytterligare rådgivningsverksamhet. Detta eftersom deras nuvarande rådgivare håller på och trappa ner. Nu bygger vi upp en ny tjänst hos oss.

Vilka var era viktigaste krav?

Social kompetens och att vara lyhörd är oerhört viktigt. Sedan måste personen vara nyfiken och ha en vilja att utveckla sig. Erfarenhet från plantskolevärlden är också viktigt, förutom en hortonom- eller trädgårdsingenjörsutbildning i botten.

Hade ni många kandidater?

Vi hade 22 som sökte tjänsten varav vi kallade tre till intervju.

Kommer ni att behöva fler plantskolerådgivare?

Det vet jag inte än. Det beror på hur den här tjänsten och branschen utvecklas.

Vad har ni annars på gång som är intressant för plantskolenäringen?

Vi ska försöka bygga upp ett hortikulturellt tema på Borgeby fältdagar den 26–27 juni. Fältdagarna handlar ju annars om lantbruk. Trädgårdstemat kan bli en spännande del!

Text: Berit Haggren