E-plantor för alla på Nordiska Trädgårdar

Torsdag till söndag den här veckan är det dags för Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan. I Elitplantstationens monter blir det mäss-special där du som besökare både kan fynda Elitplantor och träffa personerna bakom dem.

Certifierade fruktträd är av bästa kvalitet och av de bästa sorterna för svenska förhållanden.

Elitplantstationen tar fram friska, genetiskt värdefulla och klimatanpassade växter till svenska plantskolor och prydnadsväxtodlare. De säljer normalt sett inte alls till privatpersoner men under mässan gör de alltså ett undantag. En stor del av Elitplantstationens sortiment är avsett främst för privata miljöer och med mässaktiviteten hoppas man inspirera fler konsumenter att välja deras friska, vackra och motståndskraftiga sorter. I butikerna säljs de främst under varumärkena Elitplanta, Grönt Kulturarv, Min egen Trädgård och som certifierade fruktträd.

Härdighet, sundhet och kvalitet på eventuell skörd hör till det som är avgörande för hur väl en trädgårdsägare lyckas med sina växter. Sorterna från Elitplantstationen är i de avseendena de tryggaste på marknaden. På Nordiska Trädgårdar kommer bland annat vindruvor, hallon, smultron, blåbär, klematis och prydnadsbuskar att finnas till försäljning.

På plats i montern, med nummer C25:40, kommer det dessutom att finnas personal från Elitplantstationen för att berätta om det som gör deras växter unika samt svara på frågor.

Min egen Trädgård

Ytterligare information om Elitplantor och Min egen Trädgård blir det i E-planta ekonomisk förenings monter, C 25:39.

– Min egen Trädgård växter stadigt och i dagsläget innehåller konceptet 130 växter. Av dem har vi gjort ett litet urval som vi tar med till mässan. I en del av montern hänger vi också på mässans barntema och lyfter fram bärväxterna under rubriken Bär är barnsligt gott – vilket bär är du? Där hoppas vi på många fina bilder på ansikten i bärformat! säger Malin Strand.

Min egen Trädgård är uppbyggt av kategorier som ska hjälpa konsumenten att hitta rätt växt för olika platser och funktioner. Bärväxter hör till kategorin Trädgårdens skafferi. Övriga kategorier är Blomsterglädje, Vilsam grönska, Spännande årstider och Växande gåva. Besöker du mässan och vill veta mer bör du se till att pricka in något av Malin Strands föredrag från scen på fredag eller lördag.

Sagolika bär och frukter är rubriken på ett annat scenframträdande. Det är Elisabet Martinsson från Elitplantstationen som såväl fredag som lördag och söndag berättar om de bästa frukt- och bärsorter för barn med hjälp av Elsa Beskows vackra illustrationer.

Elisabet Martinsson
Malin Strand

Text: Berit Haggren
Foto: Elitplantstationen/Lars Torstensson, Berit Haggren, E-planta ek. förening