Buskar som fixar färgen!

Tips på och värdefullt vetande om bra växter är alltid välkommet här på Växtforum. Idag rekommenderar Nils Andersen, vd för plantskolan Splendor Plant, fem buskar i First Editions®-Serien, varav ett par är mycket härdiga.

AMBER JUBILEE, en smällspirea med bärnstensnyanser i bladverket. Foto: Bailey Nurseries Inc

Cornus sericea FIREDANCE™ (‘Bailadeline’), videkornell
Kompakt, fin kornell med friskt, grönt bladverk och röda bladskaft. FIREDANCE blommar med vita blommor på våren och får senare vita bär som fåglarna uppskattar. Höstfärgen skiftar från rött till purpur. Vackert rött grenverk som lyser på vintern. En buske som trivs i sol till halvskugga och i övrigt är extremt tolerant. Den tål torka men också mycket fuktiga förhållanden och olika jordarter. Plantera med minst c/c 80-90 cm. Buskarna skjuter i höjden vid för tät plantering. Höjd ca 1 m, bredd 1,25 m. Zon 1-7.

”Frisk och livskraftig kornell med underbara höstfärger.”

Diervilla sessilifolia COOL SPLASH® (‘LPDC Podaras’PBR), kantgetris
Den första brokbladiga sorten av Diervillea. Tills sommarvärmen kommer har den bara en mycket svag vit rand på bladen, men sedan händer något. Då får nytillväxten en bred, vit rand som verkligen lyser upp till exempel planteringar, kanter eller främre delen av ett woodland. I övrigt är bladen mörkgröna. Små, gula blommor i juni-juli som doftar och lockar fjärilar. Växtsättet är rundat och utbrett. En utmärkt och mycket lättodlad marktäckare som håller bladen länge på hösten. Höjd 0,75-1,25 m. Zon 1-4.

”Fräscht brokbladigt getris som lyser upp sin växtplats.”

Physocarpus opulifolius AMBER JUBILEE™ (‘Jefam’PBR), smällspirea
Upprättväxande, kompakt buske med unik bladfärg och rundat växtsätt. Blommar under våren med vita blommor. Fin som häck och i rabatt. Trivs bäst i sol. Höjd 1,5-1,8 m. Zon 1-7.

”En fantastisk smällspirea med ett bronsfärgat bladverk som skiftar i orange, gult och guld.”

Spiraea japonica SUNDROP™ (’Bailcarol’), praktspirea
En mycket användbar, gulbladig spirea som klarar de flesta förhållanden. Växtsättet är tätt, rundat och utbrett – busken blir bredare än den är hög. Rosa blommor. Det guldgula bladverket får på hösten en rödaktig ton. Busken behåller sin gula färg även under varma somrar och har god motståndskraft mot mjöldagg. Trivs i soligt läge. Höjd 35 cm. Zon 1-4.

”En vackert kuddformad spirea – en droppe sol i rabatten.”

Spiraea japonica SUPERSTAR™ (’Denistar’), praktspirea
En praktspirea med buskigt växtsätt, rosa blommor under sommaren och bronsfärgad höstskrud. För sol till halvskugga. Höjd 0,9 m. Zon 1-4.

”Kompakt spirea med iögonfallande knopputspring i scharlakansrött.”

Nils Andersen är vd för Splendor Plant. Foto: Stefan Lindblom, HBG-bild
Nils Andersen är vd för Splendor Plant. Foto: Stefan Lindblom, HBG-bild

Text: Berit Haggren
Foto: Bailey Nurseries Inc och Bo Andersen, Splendor Plant AB