Årets perenn 2021 är Allium ’Millenium’, trädgårdskantlök

Allium ’Millenium’ är en perenn som har allt. Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit. Perennagruppens val av Allium ’Millenium’ till Årets Perenn 2021 var enhälligt och självklart.
– Se Perennagruppens presentationsfilm längst ner på sidan –

Allium 'Millenium', trädgårdskantlök

Allium ’Millenium’ är en lökväxt som blommar i juli till september. Det svenska namnet är trädgårdskantlök men växten kallas oftare vid sina smidiga släkt- och sortnamn. Precis som hos många andra arter och sorter av Allium sitter blommorna i klotrunda blomställningar som är fantastiskt effektfulla. En skillnad från flertalet Allium i våra trädgårdar är dock att ’Millenium’ blommar på sommaren och en bit in på hösten. Den utmärker sig också genom att vara fräsch och snygg nästan hela året.

Blomrik med frodig grönska
Bladen är friskt gröna, glänsande och sticker upp tidigt på våren. Snart utvecklar sig bladverket till en tät, frodig tuva av långsmala, platta blad. Blommorna är rosavioletta. De är vackra redan när de står i knopp och fina till snitt. Blombollarna är cirka fem centimeter i diameter. Blomningen är mycket riklig och iögonfallande med sin lysande färg och starka former. Humlor, bin och fjärilar älskar blommorna vilket ger ytterligare liv och fägring. Med blommor blir plantorna ungefär 30 centimeter höga. Bladverket håller sig vackert under hela blomningen och till långt in på hösten.

Lökarna växer i täta samlingar som sprider sig i maklig takt i sidled. I det avseendet kan växtsättet jämföras med gräslök, och även ’Millenium’ är faktiskt ätbar. Lyckligtvis ratar dock rådjur och kaniner sorten in i det längsta.

Lättodlad i ljust läge
’Millenium’ trivs bäst i sol till halvskugga. Vanlig trädgårdsjord är utmärkt och sorten klarar torra perioder utan problem. Ett lagom planteringsavstånd är 35 centimeter från centrum till centrum på plantorna. Allium ’Millenium’ är också en strålande växt för krukplanteringar på trappa och uteplats. Dels för att den trivs och ofta övervintrar utan problem även i kruka, dels för att den är fin nästan hela året.

Snabbt stigande stjärna
Allium
’Millenium’ har tagit trädgårdsvärlden med storm. Sorten lanserades år 2000 i USA, där den även utsågs till Årets Perenn 2018. Nu är Allium ’Millenium’ en av världens mest sålda Allium för prydnadsändamål.

Bakom sorten står den amerikanske Allium-experten och förädlaren Mark McDonough. Han har tusentals olika Allium i sin samling och arbetar kontinuerligt med väl planerade korsningar. Men just ’Millenium’ är en självsådd hybrid, och vilka av alla tänkbara arter som varit inblandade i korsningen är något oklart. McDonough har dock identifierat gener av sibirisk kantlök, Allium nutans, och kantlök, Allium lusitanicum. Han registrerade sorten som ’Millenium’ med ett n, men även stavningen ’Millennium’ förekommer.

Mona Holmberg

Växtexpertens favorit
Mona Holmberg kom i kontakt med Allium ’Millenium’ första gången för ungefär tio år sedan och den fina lökväxten blev snabbt en favorit.

­– Det är en suverän perenn som fungerar bra i många olika sammanhang. Jag använder den ofta i mina uppdrag, säger hon.

Mona är en av våra främsta experter på trädgårdsväxter, en expertis hon kombinerar med gedigen kunskap om och erfarenhet av växtgestaltning. Tillsammans med Ulf Strindberg driver hon Holmberg och Strindberg Trädgårdskonsulter i Göteborg. De skapar små och stora rabatter, parker och bostadsgårdar.

Härlig kantväxt
Ett användningsområde som Mona gärna lyfter fram för Allium ’Millenium’ är som härligt grön, frodig och långblommande kantväxt. För en snygg och tät kant rekommenderar hon 30 centimeters planteringsavstånd, från mitt till mitt på plantorna.

– Den är också fin att mixa med andra perenner. Då menar jag att blanda enskilda plantor av olika sorter fritt och osymmetriskt, ungefär som de växer i naturen. Det ger en vildare känsla än när vi planterar varje sort i grupper eller fält som tillsammans bildar en helhet, vilket är det vanliga. Men även där är ’Millenium’ förstås fantastiskt värdefull med sin färg och form.

Monas tips om fint sällskap till Allium ’Millenium’
Låga perenner
Lammöron, Stachys byzantina. ”De gråa, ludna, fina bladen passar väldigt bra ihop med de långa snygga bladen hos Allium ’Millenium’”.
Nävor som trivs i soligt läge, till exempel blodnäva, Geranium sanguineum, och silkesnäva, Geranium cinereum.

För kontrast till Allium-bollens form
Stäppsalvia, Salvia nemorosa
Anisisop, Agastache foeniculum
Solhatt, Echinacea purpurea med blomning i vitt, rosa eller rött.
Bukettviol, Viola ’Ullas Favorit’
Stenkyndel, Clinipodium nepeta
Medelhöga prydnadsgräs, till exempel blåtåtel, Molinia caerulea, eller höstälväxing, Sesleria autumnalis.

Något gult – så att solen alltid skiner i trädgården
Praktröllika, Achillea filipendulina
Kamtjatkafetblad, Phedimus kamtschaticus
Smaragdfetblad, Phedimus floriferus

Bryter av ordentligt färgmässigt
Rödbladig alunrot, Heuchera
Purpurmejram, Origanum ’Herrenhausen’

Blommar före och efter Allium ’Millenium’

Backsippa, Pulsatilla vulgaris, blommar tidigt på våren och har sedan vackert bladverk.
Kärleksört, Hylotelephium, har fint bladverk hela säsongen och blommar senare än ’Millenium’.

Text: Berit Haggren
Foto: Jonas Bengtsson, Marie Wändel och Berit Haggren

Se Perennagruppens presentationsfilm här: