20 lättodlade perenner

Under Elmia Garden presenterade mässan och Blomsterfrämjandet trädgårdstrender inför 2017. En av dem, Grön i trädgården, handlar om att trädgårdsintresset och odlandet nu sprider sig till alla möjliga platser, sammanhang och grupper i samhället. Även till dem som aldrig tidigare stoppat fingrarna i jorden.

Agastache 'Blue Fortune', Echinacea purpurea 'Magnus' och Hylotelephium 'Matrona' är en lysande kombination av sensommarblommare vars fröställningar också ger vintervärde.

För att hjälpa alla som är gröna i trädgården att få en flygande start har Wändels Trädgård listat 20 perenner som hör till de allra mest lättodlade i sol till halvskugga. De är härdiga, friska, långlivade och klarar sig utan stöd. Alltså utmärkta perenner för många sammanhang – och även för de mer erfarna!

1. Agastache ’Blue Fortune’, anisisop
Anisisop ‘Blue Fortune’ är med sitt stadigt upprätta växtsätt en pålitlig grundpelare som man kan ha i stora sjok. När den blommar i juni till september är det fullt av fjärilar, humlor och bin som är otroligt förtjusta i denna perenn. De blåvioletta blommorna sitter i många, stora ax. Tacksamma anisisop ‘Blue Fortune’ blir omkring 90 cm hög och trivs på all väldränerad vanlig trädgårdsjord.

2. Echinacea purpurea ’Magnus’, röd rudbeckia
En av sensommarens vackraste perenner. Sorten ‘Magnus’ växer med raka stadiga stjälkar, blir ca 100 cm hög och blommar juli till september i mustigt violettrosa. Den utsågs till Årets perenn 1998 och idag räknar vi Echinacea purpurea ‘Magnus’ till våra klassiker. Den är problemfri, älskar sol och värme och klarar torka bra. Plantera i väldränerad jord så blir glädjen av röd rudbeckia ‘Magnus’ långvarig utan ansträngning. Fjärilar och andra insekter avgudar också denna perenn som är perfekt i rabatt och naturlik prärieplantering.

3. Hylotelephium ’Matrona’ och ’Herbstfreude’, kärleksört
Två av våra bästa höstblommande perenner som lätt kvalar in under alla kriterier för en lättodlad perenn. De är tacksamma vad gäller jord, trivs i magra förhållanden och tål torka, så ingen stödbevattning här. Kärleksört ‘Herbstfreude’ är färgstark och lyser upp hösten med sina stora mörkrosa blomflockar. Sorten ‘Matrona’, Årets perenn 2000, är mörkare med sitt purpurröda bladverk. Båda kommer upp relativt tidigt på våren och är stillsamma goda grannar tills det är deras tur att ta över uppmärksamheten sent på säsongen.

Violettrosa Geranium macrorrhizum och sorten 'Spessart' med vita till ljust rosa blommor.
Violettrosa Geranium macrorrhizum och sorten ’Spessart’ med vita till ljust rosa blommor.
Anemone sylvestris blommar i maj-juni och blir cirka 30 cm hög.
Anemone sylvestris blommar i maj-juni och blir cirka 30 cm hög.
Hemerocallis är mycket tacksam i de flesta jordar. Här sorten 'Sammy Russel'.
Hemerocallis är mycket tacksam i de flesta jordar. Här sorten ’Sammy Russel’.

4. Geranium macrorrhizum, flocknäva
Flocknäva är en suverän marktäckare som snabbt breder ut sig och bildar runda täta mattor. Såväl den rena arten som sorter är mycket odlingsvärda, trivs i de flesta lägen och jordar samt är tåliga mot torka, även i skugga. Det väldoftande bladverket är grönt och fräscht under säsongen och får vackra höstfärger. Den rena arten Geranium macrorrhizum blommar i violettrosa i juni-juli. Det finns sorter med ljusare blommor, till exempel ‘Spessart’ som är vit till lätt rosa. Höjden är 20-40 cm.

5. Anemone sylvestris, tovsippa
En vårblommande perenn som finns vildväxande på Gotland och Öland. Tovsippa är mycket härdig och fungerar i hela landet. Den går bra att odla i vanlig, bra trädgårdsjord men trivs allra bäst i lätt, torr och gärna kalkrik jord. Tovsippa är fin i rabatt, som kantväxt och passar även i stenparti. Men den sprider sig med utlöpare och bli allra vackrast om den tillåts bli lite förvildad i naturligare delar av trädgården.

6. Hemerocallis, daglilja
Daglilja är en klassisker i svenska trädgårdar. Bladverket kommer tidigt på våren och bildar täta, dekorativa ruggar som ger fina former hela säsongen. Den kan även användas som häftig marktäckare och är utmärkt ihop med tulpaner. Dagliljor blommar under sommaren med något olika blomperiod beroende på sort. Det finns en oerhörd mångfald och man skulle enkelt kunna fylla hela trädgården med vackra dagliljor i olika färger. 2013 valdes sju underbara sorter till Årets perenn.

Prydnadsgräset Molinia caerulea 'Moorhexe' blir ca 50 cm högt.
Prydnadsgräset Molinia caerulea ’Moorhexe’ blir ca 50 cm högt.
Nepeta faassenii 'Walkers Low' är en väldoftande fjärilsperenn.
Nepeta faassenii ’Walkers Low’ är en väldoftande fjärilsperenn.
Veronicastrum virginicum utsågs 2006 mycket välförtjänt till Årets perenn.
Veronicastrum virginicum utsågs 2006 mycket välförtjänt till Årets perenn.

7. Molinia caerulea ’Moorhexe’, blåtåtel
Blåtåtel ‘Moorhexe’ startar säsongen som en blågrön tuva och växer sedan med ett fint smalt upprätt växtsätt. På sensommaren får den bruna ax och om hösten antar den en gulbrun färg. Den trivs i vanliga trädgårdsjordar men gärna lätt fuktig, något sur jord. Blåtåtel ‘Moorhexe’ passar i rabatter tillsammans med blommande perenner, vid vatten och i kruka. Den är dessutom fin till snitt, både färsk och som torkad. Prydnadsgräs mår bäst av att klippas ner först på våren.

8. Nepeta faassenii ’Walkers Low’, kantnepeta
En perenn som har förgyllt otaliga svenska trädgårdar under lång tid, ofta tillsammans med rosor i en ljuvlig romantisk stil. Men kantnepeta ‘Walkers Low’ passar i alla sammanhang och i alla typer av trädgårdar. Den är utmärkt som kantväxt och som vävare i rabatt där den binder samman andra perenner med sitt blåvioletta blomflor. Den ställer inga krav på jorden, trivs i varma lägen och klarar torka. Klipper man ner sin kantnepeta ‘Walkers Low’ direkt efter blomning får man ytterligare en lång blomperiod som varar långt in på sensommaren.

9. Veronicastrum virginicum, kransveronika
Kransveronika är en ståtlig perenn, 120-150 cm hög, med bestämt upprätt växtsätt som ger stabil höjd och struktur i rabatten. Den har ett skirt utseende och blomax i milda färger vilket gör kransveronika lätt att kombinera med andra perenner. Kransveronika är tacksam i vanlig trädgårdsjord och kan stå mycket fuktigt. Den står med glädje kvar många år utan omplantering och dess bladverk håller sig fräscht även när planteringen vuxit sig tät. Under sensommaren blommar den rikligt och länge med ett ständigt surr från alla fjärilar och bin som älskar denna perenn.

Pulsatilla vulgaris är en stillsam perenn som bör lämnas i fred.
Pulsatilla vulgaris är en stillsam perenn som bör lämnas i fred.
Värdefulla Alchemilla mollis utsågs till Årets perenn 1999.
Värdefulla Alchemilla mollis utsågs till Årets perenn 1999.
Sesleria heufleriana är ett starkt och friskt prydnadsgräs, ca 50 cm högt.
Sesleria heufleriana är ett starkt och friskt prydnadsgräs, ca 50 cm högt.

10. Pulsatilla vulgaris, backsippa
Backsippa är en gammal ljuvlig vårblomma som är vanlig i våra trädgårdar. I södra och mellersta Sverige växer den sparsamt vild och är i naturen helt fridlyst. Den rena arten Pulsatilla vulgaris är blåviolett men i handeln finns även sorter i rött och vitt. Efter blomningen bildas vackra fröställningar som silvriga rufsiga plymer. Eftersom backsippa trivs torrt och gärna sandigt är den utmärkt i sten- och gruspartier. Backsippor blir ca 20 cm höga.

11. Alchemilla mollis, jättedaggkåpa
En av de mest pålitliga perennerna och otroligt användbar i alla typer av rabatter, som kantväxt och marktäckare. Både blad och blommor är hållbara i buketter. Alchemilla mollis växer gott i alla typer av jordar, även fuktiga. Dess mjuka växtsätt, stora blågröna blad och limegula blomning är lätt att kombinera med andra perenner i olika färgskalor, men jättedaggkåpa kan också planteras ensam i stora sjok.

12. Sesleria heufleriana, vårälväxing
Vårälväxing är ett överraskande fint prydnadsgräs med en naturlig look. Det blommar rekordtidigt, redan i mars-april kommer de första små dekorativa nästan svarta axen. Vårälväxingens grågröna tuvor tillsammans med vårlök som snödroppar, krokus och narcisser är en utsökt start på säsongen i trädgården. Tuvorna håller sin form och bladfärg långt in på vintern. Vårälväxing är otroligt tålig och tacksam att odla i de flesta lägen och jordar. Den utsågs till Årets perenn 2014.

Aruncus aethusifolius behåller sin vackra runda form i många år utan omplantering.
Aruncus aethusifolius behåller sin vackra runda form i många år utan omplantering.
Sempervivum, taklök, kan växa i ytterst lite jord och klarar torka lång tid.
Sempervivum, taklök, kan växa i ytterst lite jord och klarar torka lång tid.
Armeria maritima ARMADA White är en bra vitblommande sort.
Armeria maritima ARMADA White är en bra vitblommande sort.

13. Aruncus aethusifolius, koreansk plymspirea
Koreanska plymspirea, Årets perenn 2010, är mycket anspråkslös vad gäller växtplats och trivs nästan överallt, även i torrare lägen. Vilket gör den lika användbar i rabatt och ett soligt stenparti som i fuktig lundmiljö. Koreansk plymspirea blommar i juni och juli med gräddvita vippor och om hösten får den makalösa höstfärger i sprakande orange och rött. Den är suverän som kantväxt, till marktäckning och kan övervintra i kruka.

14. Sempervivum, taklök
Taklök bildar täta rosetter av köttiga blad som ofta är purpurröda, mer eller mindre gröna eller grågröna. De blommar i juli till augusti på stjälkar som blir ca 10 cm höga, blommorna gillas av fjärilar. Taklök är suverän att plantera i stenparti, skrevor, på murar, tak och andra liknande växtplatser. Taklök är långlivad, otroligt tacksam och går utmärkt att odla i all väldränerad trädgårdsjord, och den har inga problem att växa torrt, sandigt och magert. Bladrosetten är vintergrön och är fin att plantera i kruka.

15. Armeria maritima, strandtrift
En annan liten perenn är strandtrift, en riktig tuffing som klarar såväl torka som saltstänk. I det vilda hittar man den till exempel i skrevor på klippor vid havet. Så i kustnära lägen är detta en utmärkt perenn. Den bildar täta tuvor, är fin i stenparti, på murar och i framkant på rabatter. Strandtrift blommar i maj till juni och är en mycket god granne till liten kärleksört. Den vanliga strandtriften är rosa, men i handeln finns det även vita sorter.

Hylotelephium cauticola blommar färgstarkt om hösten.
Hylotelephium cauticola blommar färgstarkt om hösten.
Den rena arten Campanula poscharskyana blommar i blåviolett. Sorten 'E.H. Frost' har helt vita blommor.
Den rena arten Campanula poscharskyana blommar i blåviolett. Sorten ’E.H. Frost’ har helt vita blommor.
Calamagrostis acutiflora 'Overdam' har vitrandiga blad till skillnad från 'Karl Foerster' som har bildar helgröna tuvor.
Calamagrostis acutiflora ’Overdam’ har vitrandiga blad till skillnad från ’Karl Foerster’ som har bildar helgröna tuvor.

16. Hylotelephium cauticola, liten kärleksört
Liten kärleksört är en suverän låg perenn som inte blir mer än ca 10 cm hög. Den är nätt, har mycket fin form och håller sig fräsch hela säsongen. Liten kärleksört kan bli en böljande kant på rabatten, ett snyggt överhäng på krukor eller en drapering över låga stenar. Och den är perfekt för de mindre sammanhangen. De flesta andra låga perenner blommar på våren, men liten kärleksört lyser frampå höstkanten då den blommar färgstarkt i rödvioletta och rosa nyanser. Torr och mager jord låter kanske inte så roligt men det är precis så som liten kärleksört helst vill ha det! En växt för full sol.

17. Campanula poscharskyana, stjärnklocka
Av Campanula finns många sorter som är tacksamma att odla. Stjärnklocka, Campanula poscharskyana, är en robust tuvbildande perenn som blir 15-20 cm hög. Det är en mycket bra marktäckare på platser som man snabbt vill täcka. Stjärnklocka har enastående blomvillighet från juni och hela säsongen, blomningen förlängs i halvskuggigt läge. Stjärnklocka är långlivad och tål torka.

18. Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’ och ’Overdam’, tuvrör
Ett par av de bästa höga prydnadsgräsen för svenskt klimat. Tuvrör ‘Karl Foerster’ och ‘Overdam’ ger stilig form i rabatter med deras strikt upprätta växtsätt som de behåller hela säsongen och även under vintern. De är odlingsvärda och anspråkslösa vad gäller jord, och även i styv lerjord är detta gräs att satsa på. Det är fint att sätta enstaka plantor som pelare mellan blommande perenner. Men tuvrör ‘Karl Foerster’ och ‘Overdam’ klarar sig även på egen hand i stora grupper.

Origanum ‘Rosenkuppel’, hybridmejram, tillsammans med stjärnklocka ‘E.H. Frost’ och bergormrot ‘Superba’. En kombination som väver ihop sig fint och utvecklas vackert hela säsongen. Och den går lika bra att plantera i rabatt som i en stor kruka.
Origanum ‘Rosenkuppel’, hybridmejram, tillsammans med stjärnklocka ‘E.H. Frost’ och bergormrot ‘Superba’. En kombination som väver ihop sig fint och utvecklas vackert hela säsongen. Och den går lika bra att plantera i rabatt som i en stor kruka.
Bistorta affinis ‘Superba’ är en suverän mattbildande marktäckare med lång blomning.
Bistorta affinis ‘Superba’ är en suverän mattbildande marktäckare med lång blomning.

19. Origanum ’Rosenkuppel’, hybridmejram
En vacker kryddväxt med färgrik rosaviolett blomning i augusti och september. Den är doftande och blommorna lockar till sig mängder av fjärilar. Hybridmejram ‘Rosenkuppel’ har ett kompakt växtsätt och blir omkring 40 cm hög. Den trivs i torr väldränerad jord och är vacker i rabatt, köksträdgården, som kantväxt och i kruka. Blommorna är fina i buketter och att torka som eterneller.

20. Bistorta affinis ’Superba’, bergormrot
Bergormrot ‘Superba’ är en mycket bra marktäckare som snabbt bildar täta mattor. Den är dessutom fin i stora sjok vilket gör den utmärkt där man vill täppa igen öppen jord. ’Superba’ blommar länge och rikligt under sommaren och in på hösten med långa ax. Blomfärgen är först ljust rosa, sedan rosaröd och det ser ut som den blommar i både rosa och rött samtidigt. Bladverket är friskt mörkgrönt och får om vintern en bronsröd färg. Bergormrot ‘Superba’ trivs i all bra trädgårdsjord och är fin i stenparti, slänter och rabatter.

Källa: www.perenner.se, en sida som drivs av perennplantskolan Wändels Trädgård.