En plantskola är en värld av växter, odling, trender, marknadsfrågor och rådgivning.
Växtforum är de svenska odlingsplantskolornas webbplats.
Välkommen!

Mästarrabatten 2015: Norrsken och Midnattssol

Publicerad: 2014-10-30 Efter tio år är det nu dags för final för konceptet Mästarrabatten, och den äger rum i Lappland, odlingszon 7. Där har Mariana Mattsson skapat Mästarrabatten 2015, ett harmoniskt möte mellan det svala nordiska och det samiskt estetiska, kryddat med exklusiva purpurtoner.
Mästarrabatten 2015: Norrsken och Midnattssol Ullvide och vitblommande mjölke är karaktärsväxter i rabatten. Foto: Reginald Scholz

Mariana MattssonRabatten, som heter Norrsken & Midnattssol, är tänkt som ett vackert högsäte i trädgården – som en mötesplats och ett sällskapsrum. Färgskalan i vitt, purpur, blått, lila, rosa, silver och månskensgult kan upplevas som både svalt elegant och som dunkelt mystisk, beroende på sinnesstämning och tidpunkt.

Välbekanta växter uppträder här i annorlunda skepnader. Rallarrosorna är till exempel kritvita, och även bergenia dyker upp i en vitblommande version. Rabattens kvanne är en purpurfärgad skönhet, ängsnävan har rabatten till ära draperat sig i ett matchande purpurfärgat bladverk.

Inspirerad av det samiska

Norrsken & Midnattssol är en fri tolkning av utsökt samisk hantverksdesign, en översättning av renhornsslöjd till blomsterspråk. Växterna är arrangerade i ett traditionellt samiskt trekantsmönster. Det skapar ordning i blomstervillervallan och en kontrast till det vilda och otämjda. En upphöjd ram av timmerstockar ger rabatten en distinkt form. 

 

Rödkvanne och amerikanskt älggräs 'Venusta'Gräslök och ullvideDaggros 'Nova' E och mjölke 'Album'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om mästaren

Mariana Mattsson har fått trädgårdsentusiaster i både norr och söder att lyfta blicken och se hela Trädgårdssverige. Hon har lyckats sprida och förankra budskapet om värdet av midnattssol och fjällutsikt i trädgårdssammanhang. I sitt trädgårdsskapande poängterar hon vikten av att välja växter både efter odlingsförhållanden och efter vad som utseendemässigt stämmer överens med det omgivande landskapet.

Med rabatten Norrsken & Midnattssol vänder Mariana på trädgårdskartan. Här är det odlingszon 7 som är normen. I lägre zoner kan man, efter tycke och smak, välja växtalternativ som ger rikare utdelning i den egna trädgården.

Läs mer på Mästarrabattens hemsida.

Foto: Reginald Scholz

Gå tillbaka