Bästa planteringstiden börjar nu!

På hösten är urvalet störst och kvaliteten allra bäst i odlingsplantskolorna, och det är perfekta förhållanden för plantering! Det är därför på många sätt förvånande att höstsäsongen tappat i betydelse i trädgårdsbutikerna.

Slätbladigt klippoxbär, Cotoneaster apiculatus E, är värd att användas mer än i dagsläget anser Peter Welin.

– Förr firade vi Trädgårdens dag i början av september, och en del butiker gör det fortfarande. Det var startskottet för höstsäsongen. Framför oss ligger nu flera utmärkta planteringsmånader, säger Peter Welin, vd på Essunga Plantskola.

Peter tycker det är märkligt att vissa butiker nu säljer ut sina sista växter för säsongen:
– Urvalet från oss odlare är som störst under hösten och vi plockar växter direkt från årets produktion. Det innebär att kvaliteten är den allra bästa. På våren har växterna vinterförvarats och hanterats ett antal gånger.

– Planteringsmässigt är också förhållandena perfekta under hösten. Luftfuktigheten är hög vilket innebär mindre påfrestningar på växterna under den första känsliga tiden efter plantering, och därmed snabbare etablering. Till våren kommer växterna igång direkt eftersom nya rötter hunnit utvecklas och ligger beredda.

Våren brukar dessutom vara stressig både i trädgården och socialt, vilket är ytterligare ett skäl att ta tag i planteringsprojekt under hösten.
– Titta på olika växter och fundera på vad du vill ha under hela säsongen, och plantera dem på hösten, är Peters råd. Då ger du växterna en mycket bättre start. Det går utmärkt att plantera ända tills det blir tjäle. Blir det ingen kan du plantera hela vintern.

Annika Svensson
Annika Svensson
Videkornell, Cornus sericea 'Farba' E
Videkornell, Cornus sericea ’Farba’ E
Praktspirea, Spiraea japonica 'Odensala'
Praktspirea, Spiraea japonica ’Odensala’
Slätbladigt klippoxbär, Cotoneaster apiculatus E
Slätbladigt klippoxbär, Cotoneaster apiculatus E

Några finfina buskar…

I Essungas odling finns bland annat ett stort sortiment av buskar. Till Peter Welins favoriter hör praktspirea ’Odensala’ och slätbladigt klippoxbär.

Spiraea japonica ’Odensala’ blir 60-80 cm hög och täcker marken snabbt. Den är tacksam med vacker blomning i fin ljusrosa färg och har friskt bladverk. Härdig till zon 6.

Cotoneaster apiculatus E, slätbladigt klippoxbär, fyller samma funktion. Det är en frisk, fin och fyllig E-planta som jag tycker borde användas mer. Det här är utmärkt marktäckare med blomning i rosa och fina, röda bär, och den klarar också zon 6.

Trädgårdsingenjör Annika Svensson, som är en av företagets odlingsansvariga, lyfter särskilt fram Cornus sericea ’Farba’ E, videkornell:
– Den är frodig och frisk med fin grön färg på bladverket, som på hösten blir lysande rött. Grenverket är också rött och så får busken vita bär, ibland med dragning åt ljusblått, som sitter kvar länge på hösten. Zon 6.

…och några till:

Getris, Diervilla lonicera 'Dilon'
Getris, Diervilla lonicera ’Dilon’
Praktspirea, Spiraea japonica 'Sapho'
Praktspirea, Spiraea japonica ’Sapho’
Rugosa-ros, Rosa 'Trollhättan'
Rugosa-ros, Rosa ’Trollhättan’
Praktspirea, Spiraea japonica 'Genpei' ('Shirobana')
Praktspirea, Spiraea japonica ’Genpei’ (’Shirobana’)
Praktspirea, Spiraea japonica 'Goldmound'
Praktspirea, Spiraea japonica ’Goldmound’
Smällspirea, Physocarpus opulifolius 'Nugget'
Smällspirea, Physocarpus opulifolius ’Nugget’
Skärmtry, Lonicera involucrata 'Marit'
Skärmtry, Lonicera involucrata ’Marit’
Praktspirea, Spiraea japonica 'Little Princess' E
Praktspirea, Spiraea japonica ’Little Princess’ E
Smällspirea, Physocarpus opulifolius 'Diabolo'
Smällspirea, Physocarpus opulifolius ’Diabolo’

Text och foto: Berit Haggren