20 år med Årets perenn – 20 kanonperenner

Årets perenn firar 20-årsjubileum! Dags för en blick i backspegeln tycker vi, för detta är ju lika odlingsvärda och pålitliga perenner idag som när de utsågs. Här är Årets perenn 1997– 2000!

Stäppsalvia 'Mainacht' har en aning blåare färgton och lite buskigare växtsätt än 'Ostfriesland'.

Vi har saxat ur den information som Perennagruppen tagit fram inför lanseringarna. Hela texterna finns att läsa på Perennagruppens sida.

1997: Doftande stäppsalvia för trädgårdens solsida

Stäppsalvia 'Ostfriesland'
Stäppsalvia ’Ostfriesland’

Stäppsalvia, Salvia nemorosa
Stäppsalvia är en kryddoftande solälskare med intensivt blåvioletta eller lilarosa blomspiror. De lyser som skimrande smycken i trädgården, och lockar både fjärilar och bin.

Stäppsalvia är ljuvlig tillsammans med perenner med grått bladverk, t ex lammöron (Stachys byzantina) och ulleternell (Anaphalis triplinervis). Ett säkert kort är att låta stäppsalvia medverka i rabattkompositioner som är färgstämda i rosa, grått och violett. Att kombinera de mörkt blåvioletta sorterna med gulorange är raffinerat. Rudbeckian med sortnamnet ’Goldsturm’ har en gulorange ton som är mitt i prick. Även gröngula nyanser, som jättedaggkåpans (Alchemilla mollis), är läckra till blåviolett stäppsalvia. Klassiskt skönt är blå eller blåviolett stäppsalvia tillsammans med röda rosor.

Stäppsalvia är, precis som det låter, en stäppväxt. Den vill ha sol större delen av dagen och tål perioder av torka. Skär gärna ner stäppsalvian nästan till marken efter den första omgången blommor på sommaren. Då får du ny frisk grönska och en ny blomning på eftersommaren. Stäppsalvia har god härdighet och trivs i alla väldränerade jordar. Extremt tunga lerjordar bör undvikas.

1998: Färgstark röd solhatt lockar fjärilar och bin

Röd solhatt 'Magnus'
Röd solhatt ’Magnus’

Röd solhatt, Echinacea purpurea ‘Magnus’
Röd solhatt är en av sensommarens skönaste perenner. Det är en värmeälskande läkeväxt, som uppvaktas flitigt av fjärilar och bin. Den svenska sorten ‘Magnus’ har särskilt mustiga färger och den vackraste formen.

Blått i olika nyanser är vackert tillsammans med ‘Magnus’. Mörkt blåviolett stäppsalvia (Salvia nemorosa), blå bolltistel (Echinops ritro) och kantnepeta (Nepeta faassenii) ger kontrast både i färg och form. Vit eller rosa brudslöja (Gypsophila) är fint till, liksom gråbladiga växter som ulleternell (Anaphalis triplinervis) och malört (Artemisia) av olika slag. Limegula blommor är ett elegant sällskap till brunröda ‘Magnus’. Använd t ex limefärgat höstöga (Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’), höstgullris (Solidago ‘Citronella’) och jättedaggkåpa (Alchemilla mollis). Luftiga prydnadsgräs lättar upp och ger en vildare prägel.

Röd solhatt är en växt från den amerikanska prärien. Som andra röda solhattar älskar ‘Magnus’ sol och värme, och klarar torra perioder bra. ‘Magnus’ trivs i de flesta jordar, men det är viktigt att de är väl dränerade. I landets allra nordligaste delar bör ‘Magnus’ planteras i ett varmt läge, t ex vid en södervägg. Där utvecklas blommorna på bästa möjliga sätt.

1999: En riktig ”guldklimp” i rabatten

Jättedaggkåpa
Jättedaggkåpa

Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis
Jättedaggkåpa är ypperlig som kantväxt, marktäckare och som vävarväxt i rabatterna. De mjuka grågröna, handflikiga bladen och de frikostiga vipporna med mängder av små limegula blommor, döljer naken jord och kala grenar och ger sällskapsväxterna ett skönhetslyft. Den är fantastiskt användbar när det gäller att skilja ”svåra” blomfärger åt och att förstärka färg, form och skönhet hos andra växter.

Förstärk det lysande gula med exempelvis rosor från månskensgult till brons- och koppargult. Hetta till det med liljor och engelsk vallmo i orange, eller nejlikrot, vallmo och rosor i rött. Svalare blir intrycket med blått och blåviolett, som stäppsalvia, stor blåklocka, kantnepeta och nävor. Jättedaggkåpa är också mycket vacker bland vita rosor och vita fingerborgsblommor. Den passar utmärkt till romantiskt rosa rosor.

Jättedaggkåpa blir 30–50 cm hög och trivs nästan överallt, med undantag av alltför torra platser. Årets Perenn kan växa i både sol och skugga, utom i de mörkaste hörnen. Den växer lika villigt i surjordsrabatten, som där pH-värdet är högt. Den trivs i fuktig miljö intill dammen såväl som i torrare lägen, längs gångar och rabattkanter och den är fullt härdig i hela landet. Prova också gärna att odla den i större urnor tillsammans med sommarblommor.

2000: ’Matrona’ – en färgstark kärleksört

Kärleksört 'Matrona'
Kärleksört ’Matrona’

Kärleksört, Hylotelephium ’Matrona’
Kärleksört är en välkänd och älskad perenn. Med sorten ’Matrona’ har kärleksörten fått en ny dimension. Det eleganta bladverket skiftar i brunröda nyanser och blommorna har en alldeles egen, intensivt rosa ton. ’Matrona’ står i blom hela hösten, från augusti till oktober. De enskilda blommorna är små och stjärnformade men tillsammans bildar de stora, praktfulla blomställningar. Runt dem håller fjärilar gärna stormöte eftersom kärleksört är en utmärkt nektarkälla.

Liksom andra former av kärleksört kan ’Matrona’ varmt rekommenderas för odling i kruka. Den har ett stadigt växtsätt och är vacker från vår till senhöst. T o m under vintern har kärleksörten ett prydnadsvärde. Inte minst när de torra och vissna blomställningarna kläds i rimfrost eller toppas av snö. Men det är förstås framför allt under höstens långa blomningstid som ’Matrona’ lyser upp på balkong, uteplats eller trappa. I rabatten ger det brunrödskiftande bladverket en fräck kontrast till såväl gråbladiga som grön- och gulgrönbladiga växter.

’Matrona’ trivs och utvecklas utmärkt i hela landet. Allra vackrast blir den där jorden är väldränerad och solen har fullt tillträde hela dagen. Ju torrare och soligare ’Matrona’ står desto färgstarkare blir nämligen bladverket. I fuktiga och skuggiga lägen blir bladen mera gröna. Precis som de tjocka bladen indikerar är kärleksört en mycket torktålig växt.